Co jeść przy antybiotyku? Brać probiotyk przed czy po antybiotyku? Jak wygląda dieta przy antybiotykoterapii?

Dieta przy antybiotykoterapii – co jeść przy antybiotyku?

Nieprawidłowy skład flory jelitowej może skutkować infekcjami układu moczowego, zapaleniami dziąseł, otyłością czy zespołem jelita wrażliwego. Aby uzupełniać skład mikrobioty i zachować jej równowagę podczas antybiotykoterapii, warto zatroszczyć się o prawidłową dietę. Co jeść przy antybiotyku?

Dlaczego probiotyki są ważne?

Bakterie probiotyczne zamieszkujące układ pokarmowy są odpowiedzialne za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odporności organizmu na prawidłowym poziomie. Brak równowagi flory jelitowej po antybiotyku może się wiązać z szeregiem nieprzyjemnych konsekwencji, jak: wymioty, biegunki czy nudności, a także spadek odporności. Co więcej, bardzo ważną cechą bakterii probiotycznych jest antagonizm w stosunku do mikroorganizmów gnilnych oraz patogennych, co oznacza, że hamują one ich rozwój.

Jest to związane z wytwarzaniem kwasów: octowego, mlekowego, H2O2 oraz syntezą bakteriocyn hamujących rozwój patogenów takich, jak: Clostridium, Staphylococcus, Listeria, Escherichia, Salmonella, Shigella. Badania wskazują także, że bakterie probiotyczne mogą wpływać na znoszenie nietolerancji laktozy, mogą mieć działanie antycholesterolowe i przeciwalergiczne, a także mogą zapobiegać próchnicy i osteoporozie.

Probiotyk, prebiotyk i synbiotyk

Probiotyki to szczepy żywych dobroczynnych bakterii, które podane w określonej liczbie są zdolne do wywołania korzystnego wpływu na zdrowie. Jak dotąd udowodniono w badaniach, że kryteria spełnia zaledwie kilka szczepów bakteryjnych:

  • Lactobacillus johnsoni La1
  • Lactobacillus rhamnosus GG
  • Lactobacillus casei Shirato
  • Lactobacillus acidophilus NCFB 1487
  • Bifidobacterium lactis Bb 12
  • oraz grzyby Sacharomyces boulardii

Aby bakterie miały jednak szansę się namnażać, potrzebują one prebiotyków, czyli odpornych na działanie enzymów trawiennych substancji stanowiących pożywienie dla drobnoustrojów.

Aby składnik spożywczy był uznany za prebiotyk, musi spełnić kilka warunków: nie może być wchłaniany w przewodzie pokarmowym i musi stymulować wzrost aktywności bakterii zamieszkujących jelito. Takie kryteria spełniają dwie substancje: inulina z grupy fruktanów i trans-galak-tooligosacharydy (TOS). Produkty, które zawierają jednocześnie probiotyk i prebiotyk to synbiotyki.

Co jeść przy antybiotyku?

Doskonałym źródłem dobroczynnych bakterii probiotycznych są wszelkie wyroby mleczne, na przykład jogurty, maślanki, kefiry oraz kiszonki – np. kiszona kapusta, ogórki albo inne przetwory fermentowane. Dobrym źródłem naturalnych probiotyków jest też kwas chlebowy.

Warto zwrócić uwagę także na produkty funkcjonalne, takie jak jogurty z dodatkiem bakterii probiotycznych. Podczas antybiotykoterapii dobrze jest wzbogacić dietę o kilka produktów zawierających naturalnie występujące probiotyki bądź o produkty medyczne z zawartością dobroczynnych bakterii.

Co jeszcze jeść przy antybiotyku? Jak powinna wyglądać dieta przy antybiotykoterapii? Oto kilka przykładów artykułów spożywczych, w których znajdziesz naturalne probiotyki. Możesz je z powodzeniem włączyć do diety podczas antybiotykoterapii, aby wspomóc utrzymanie równowagi flory jelitowej:

  • kefir – napój mleczny uzyskany przez fermentację, zawiera więcej bakterii probiotycznych niż jogurt
  • kiszonki – fermentowane warzywa, np. kapusta lub ogórki, to doskonałe źródło probiotyków; wybieraj te fermentowane w solance, a nie w occie
  • kombucha – słodki i lekko gazowany płyn powstający w wyniku fermentacji czarnej herbaty
  • kimchi – fermentowana kapusta pekińska, popularna w kuchni azjatyckiej
  • pasta miso –połączenie fermentowanej soi i brązowego ryżu, również popularna w kuchni azjatyckiej

Badania wskazują, że zachowanie równowagi mikroflory jelitowej można wspomagać również w diecie uwzględniając pokarmy z zawartością prebiotyków. Dlatego dieta przy antybiotykoterapii powinna zostać wzbogacona o artykuły spożywcze, będące ich źródłem, np.: pszenicę, banany, karczochy, cykorię, czosnek, cebulę, por, pomidor oraz ziemniaki.

Probiotyk przed czy po antybiotyku?

Warto pamiętać, że nie tylko obecność probiotyków w diecie, ale także czas i sposób przyjmowania preparatów probiotycznych ma znaczenie podczas antybiotykoterapii.

Ogólna zasada mówi o tym, że nie powinno się przyjmować probiotyku i antybiotyku w tym samym czasie, zamiast tego należy zachować minimum dwugodzinny odstęp. Probiotyk powinno się przyjąć 2-3 godziny po zażyciu antybiotyku. Sam antybiotyk powinien być popijany czystą wodą. Nie należy popijać go sokiem, szczególnie z cytrusów, gdyż zawierają one związki, które mogą utrudniać wchłanianie leku.

Podczas terapii antybiotykami nie powinno się też spożywać substancji multiwitaminowych. Pomimo, że witaminy oraz preparaty z zawartością wapnia i żelaza korzystanie działają na organizm, to mogą one również stanowić pożywkę dla drobnoustrojów, które chcemy zwalczyć antybiotykiem.


Jak bezpiecznie podawać antybiotyki dzieciom, jaką osłonę przy antybiotyku stosować i jaki probiotyk dla dzieci wybrać?

Jak bezpiecznie podawać antybiotyki dzieciom?

Aby chronić mikroflorę bakteryjną jelit podczas podawania antybiotyku oraz jednocześnie zwiększyć szansę na skuteczność terapii warto stosować się ściśle do zaleceń lekarza. Trzeba zapoznać się z treścią ulotki dołączonej do opakowania i stosować się do zasad przyjmowania antybiotyku, a dietę dziecka w miarę możliwości warto wzbogacić o probiotyki.

Antybiotyk – jak go podawać dziecku?

Podczas terapii antybiotykami należy bardzo uważnie stosować się do zaleceń lekarza oraz do instrukcji zawartych w ulotce. Trzeba pamiętać, że antybiotyki podaje się dziecku regularnie, w określonych odstępach czasu. Jest to związane z koniecznością utrzymania równomiernego stężenia leku w organizmie, dlatego kilkugodzinne opóźnienie w podaniu leku może obniżyć skuteczność terapii.

Dodatkowo, lek należy stosować tak długo, jak zalecił lekarz i nie wolno tego czasu skracać nawet, jeśli dziecko wydaje się zdrowe na długo przed zakończeniem przyjmowania antybiotyku. Poprawa stanu zdrowia już w trakcie leczenia jest sygnałem, że antybiotyk został trafnie dobrany, ale dopiero doprowadzenie kuracji do końca pozwoli na pozbycie się bakterii. Wcześniejsze zakończenie podawania leku może zaowocować nawrotem choroby.

Kiedy podawać probiotyk?

Antybiotyki o szerokim zakresie działania – na przykład aminopenicyliny, amoksycylina z kwasem klawulanowym, klindamycyna oraz niektóre cefalosporyny często powodują wystąpienie dolegliwości ze strony układu pokarmowego wiążące się z zaburzeniem równowagi flory bakteryjnej. Dlatego podczas terapii antybiotykami warto podawać dzieciom probiotyki.

Ryzyko dolegliwości ze strony układu pokarmowego jest związane z faktem, że antybiotyki nie tylko niszczą bakterie patogenne, ale także atakują dobroczynne drobnoustroje. W przypadku dzieci chodzi najczęściej o bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus, które stanowią naturalną ochronę organizmu. Podczas podawania antybiotyku giną ich miliony, co może przynosić niepożądane efekty takie, jak wzdęcia, bóle brzucha i nudności. Aby zapobiec takim objawom można podawać probiotyk dla dzieci, jednak trzeba koniecznie upewnić się, że zawiera on przebadane i skuteczne szczepy bakterii.

W przypadku dzieci najlepiej udokumentowane jest działanie szczepów:

  • boulardii
  • Lactobacillus GG
  • rhamnosus GG

Warto też zatroszczyć się o to, aby probiotyki dla dzieci były preparatami dedykowanymi najmłodszym i po pierwsze zawierały skuteczne szczepy bakterii probiotycznych, a po drugie miały formę, którą łatwo podać dziecku – na przykład kropel lub zawiesiny. Ważny jest także czas podania probiotyku. Najlepiej jest rozpocząć uzupełnianie flory bakteryjnej najpóźniej drugiego dnia antybiotykoterapii.

Sprawdź, jak podawać probiotyki dzieciom przy antybiotyku.


Jak łagodzić skutki długotrwałej antybiotykoterapii?

Jak łagodzić skutki długotrwałej antybiotykoterapii?

Antybiotyki zabijają nie tylko bakterie będące źródłem zakażenia, ale także dobroczynne drobnoustroje tworzące mikrobiotę organizmu. Zachwianie równowagi flory jelitowej może prowadzić do biegunek, nudności, kłopotów z trawieniem oraz do obniżenia odporności, dlatego by złagodzić skutki antybiotykoterapii warto uzupełniać dietę o składniki takie, jak probiotyki oraz witaminy.

Jak antybiotyki działają na organizm?

Ponieważ podstawowym celem antybiotyków jest wpływ na komórki bakteryjne, terapię z ich wykorzystaniem stosuje się podczas leczenia zakażeń o potwierdzonym źródle bakteryjnym. Takie leczenie nie jest jednak pozbawione wad – antybiotyki działają nie tylko na bakterie, które są źródłem zakażenia, ale także na probiotyki – dobroczynne drobnoustroje odpowiedzialne za równowagę flory jelitowej.

Może to skutkować nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego – na przykład biegunką czy nudnościami, a także spadkiem ogólnej odporności organizmu. Dlatego podczas stosowania antybiotykoterapii kluczowe są działania mające na celu uzupełnianie flory bakteryjnej.

Badania wskazują, że antybiotyki mogą niekorzystnie wpływać na zawartość w organizmie nie tylko dobroczynnych bakterii, ale także następujących mikroelementów:

  • witamina K
  • witamina B1
  • witamina B9 (kwas foliowy)
  • witamina B12
  • witamina A
  • witamina C

Dzieje się tak dlatego, że niektóre z tych witamin (na przykład z grupy B) są produkowane właśnie z udziałem dobroczynnych bakterii zamieszkujących jelito grube. Dlatego bardzo istotne podczas antybiotykoterapii jest odżywianie bogate w produkty będące naturalnym źródłem tych substancji.

Jak łagodzić skutki antybiotykoterapii?

Aby złagodzić skutki antybiotykoterapii należy zadbać o to, by zachować równowagę flory jelitowej. Taka równowaga lub jej brak wpływa na trawienie, odporność organizmu oraz na dobre samopoczucie, dlatego warto uzupełniać dietę o jak najwięcej produktów, które pomagają uzupełnić florę bakteryjną o dobroczynne szczepy bakterii probiotycznych.

Aby złagodzić skutki długotrwałej antybiotykoterapii trzeba zatem zadbać o organizm na dwa sposoby: z jednej strony skoncentrować się na spożywaniu jak największej ilości produktów zawierających witaminy, których może brakować, a z drugiej strony uzupełnienie diety o produkty probiotyczne. Wykonano wiele badań naukowych, które dowiodły, że podawanie probiotyku może znacznie zmniejszyć ryzyko, że pojawi się biegunka po antybiotyku.

Warto jednak pamiętać o tym, aby przyjmowany probiotyk zawierał szczepy bakterii, które mają udokumentowane działanie. Należą do nich:

  • boulardii
  • Lactobacillus GG
  • rhamnosus GG

Jaka dieta przywróci równowagę mikroflory jelitowej?

Probiotyki, czyli dobroczynne szczepy bakterii występują nie tylko w preparatach medycznych, ale także i w produktach spożywczych, takich jak:

  • fermentowane produkty mleczne np. kefiry, maślanki, jogurty
  • kiszonki, czyli warzywa fermentowane – np. kiszone ogórki, kapusta lub buraki, ale też pasta miso, kimchi czy kombucha

Z kolei produkty spożywcze bogate w witaminy, których może brakować w wyniku długotrwałej antybiotykoterapii to:

  • zielona warzywa liściaste
  • produkty pełnoziarniste
  • chude mięso
  • papryka
  • natka pietruszki
  • kapusta
  • cytrusy

Warto pamiętać, że cytrusy zawierają związki utrudniające wchłanianie antybiotyków, można zatem spożywać je kilka godzin przed lub po przyjęciu leku. Nie bez znaczenia jest też fakt, że antybiotyki są metabolizowane w wątrobie. Dlatego podczas długotrwałego stosowania antybiotykoterapii dobrze jest unikać produktów, które dodatkowo obciążają ten narząd.

Należą do nich: tłuste mięsa i sery, podroby, masło, słone przekąski i słodycze. Cukru warto unikać także z innej przyczyny – skutkiem ubocznym długiego przyjmowaniu antybiotyków niekiedy jest pojawienie się grzybicy, której rozwojowi sprzyjają pokarmy bogate w cukry. Drożdżaki wypierają pożyteczne bakterie z jelit, dlatego dieta przy antybiotykoterapii powinna opierać się o produkty o niskim indeksie glikemicznym.


Prebiotyki pomagają namnażać się probiotykom w jelitach. Sprawdź, gdzie szukać prebiotyków w codziennej diecie.

Prebiotyki w codziennej diecie

Dobroczynny wpływ prebiotyków na organizm zauważono już dawno – stąd wynika popularność synbiotyków, czyli preparatów medycznych zawierających połączenie probiotyku i prebiotyku. Badania naukowe wskazują jednak, że w niektórych przypadkach nawet samo przyjmowanie prebiotyków może wywołać korzystne efekty.

Czym są prebiotyki i jak działają?

Aby dokładnie zdefiniować prebiotyki, warto przypomnieć, czym jest probiotyk. Tak nazywamy szczepy dobroczynnych bakterii zamieszkujących jelito grube człowieka. Probiotyki pełnią szereg ważnych funkcji, na przykład biorą udział w wytwarzaniu witamin z grupy B, biorą udział w trawieniu oraz mają znaczny wpływ na odporność organizmu.

Aby takie dobroczynne bakterie miały szansę się namnażać, potrzebują obecności prebiotyków, czyli substancji stanowiących dla nich pożywienie. Prebiotyki są niestrawionymi składnikami węglowodanowymi jedzenia, wykazującymi korzystny wpływ na organizm, poprzez stymulowanie bakterii jelitowych zdolnych do ich fermentowania.

Prebiotyki są składnikami pożywienia odpornymi na działanie enzymów trawiennych, nie mogą być wchłaniane w układzie pokarmowym i muszą przyczyniać się do zmiany proporcji flory jelitowej – na przykład poprzez pobudzanie aktywności lub namnażanie niektórych szczepów bakteryjnych.

Gdzie szukać prebiotyków?

Na rynku są dostępne produkty medyczne, które zawierają jednocześnie probiotyk i prebiotyk. Takie preparaty nazywane są synbiotykami i wykazują sporą skuteczność podczas odbudowy mikroflory jelitowej, na przykład wyjałowionej po antybiotykoterapii.

Synbiotyki nie są jednak jedynym dostępnym źródłem prebiotyków, ponieważ substancje te występują również w naturalnych produktach spożywczych. Należą do nich: pszenica, cykoria, banany, cebula, czosnek, szparagi. Prebiotyki można też znaleźć w takich artykułach spożywczych, jak przetwory owocowe, chleb, desery i niskokaloryczne słodycze, napoje mleczne i jogurty.

Gdzie znaleźć naturalne probiotyki?

Prebiotyki – jakie niosą korzyści dla zdrowia?

Badania naukowe pozwalają stwierdzić, że prebiotyki odgrywają szereg dobroczynnych funkcji. Oprócz tego, że w przypadku infekcji przewodu pokarmowego przyspieszają odbudowę flory bakteryjnej, to dodatkowo – fermentując – obniżają pH w jelitach i ograniczają tym samym zasiedlanie patogennych bakterii, które preferują obojętne pH.

Prebiotyki mają też udowodniony korzystny wpływ na mikroflorę dzieci, które z różnych przyczyn nie mogą być karmione piersią. Do diety noworodka nie da się jeszcze włączyć produktów, takich jak cebula czy czosnek, warto zatem korzystać z preparatów z dodatkiem prebiotyków – badania wskazują bowiem, że znacznie przyspiesza to zasiedlenie bifidobakterii w przewodzie pokarmowym.


Jak zachować równowagę mikroflory bakteryjnej jelit po antybiotyku?

Jak zachować równowagę flory jelitowej po antybiotyku?

Bakterie to naturalny element mikroflory organizmu człowieka. W badaniach naukowych wyodrębniono nawet 400 różnych szczepów bakteryjnych zamieszkujących jelito grube. Zaczynają one kolonizować organizm człowieka już w okresie noworodkowym i zasiedlają je przez całe jego życie, zmieniając się pod wpływem najróżniejszych faktorów. Jednym z najgroźniejszych dla równowagi flory jelitowej czynników jest antybiotykoterapia.

Dlaczego prawidłowy balans mikroflory jelitowej jest ważny?

Równowaga flory jelitowej jest istotna z kilku powodów. Przede wszystkim znacznie wpływa na odporność organizmu, a jej nieprawidłowy skład może nieść takie konsekwencje, jak kłopoty z trawieniem, nudności, biegunki, wymioty.

Badania wskazują, że prawidłowy skład i jakość flory jelitowej może być też odpowiedzialny za znoszenie efektu nietolerancji laktozy, wykazywać działanie antycholesterolowe, aktywność antynowotworową, działać przeciwalergicznie, zapobiegać próchnicy i osteoporozie.

Choć na liczebność i skład bifidobakterii w jelicie wpływa zarówno wiek organizmu, jak i czynniki, takie jak przebyte choroby, dieta, stres oraz przyjmowane leki, to na skład mikrobioty można świadomie wpływać, stosując odpowiednią dietę.

Antybiotyki a flora jelitowa

Wszyscy wiedzą, że antybiotyki działają szkodliwie na bakterie wywołujące infekcję, nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, na czym dokładnie polega ich działanie. W zależności od rodzaju, antybiotyk może zaburzać proces syntezy ścian komórkowych bakterii, wpływać na stopień przepuszczalności ich błony komórkowej, zmieniać metabolizm komórek. W ten sposób antybiotyki hamują namnażanie bakterii, dzięki czemu ograniczają rozwój infekcji.

Co jeść przy antybiotyku? Jak powinna wyglądać dieta przy antybiotykoterapii?

Ryzyko związane z antybiotykoterapią polega na tym, że leki te w tym samym stopniu działają na patogenne bakterie, jak i na dobroczynne drobnoustroje niezbędne do zachowania równowagi flory jelitowej, która z kolei jest kluczowa dla odporności organizmu.

Badania wskazują, że nawet krótkotrwała antybiotykoterapia jest w stanie zaburzyć równowagę mikroflory jelitowej na wiele tygodni, a sama odbudowa mikrobioty może trwać od jednego do nawet kilkunastu miesięcy.

Jak ochronić i odbudować mikroflorę bakteryjną jelit?

Pod wpływem antybiotykoterapii może dojść nie tylko do zniszczenia korzystnej mikroflory jelitowej, ale też do ekspansji bakterii Clostridium difficile, której toksyny odpowiadają za wywołanie biegunki. Aby temu zapobiec, należy dołożyć wszelkich starań, by zachować równowagę bakteryjną jelit. Dobroczynne drobnoustroje są kluczowe dla zachowania zdrowia także dlatego, że mają udział w wytwarzaniu witamin, ale również dlatego, że konkurują z patogennymi drobnoustrojami.

Dlatego bardzo ważne jest, aby w trakcie terapii antybiotykowej oraz po jej zakończeniu szczególnie uważnie przyjrzeć się diecie. Powinna być ona bogata w produkty zawierające naturalne probiotyki, na przykład kiszone warzywa (ogórki, kapusta) oraz sfermentowane produkty mleczne.

Pomocne w uzupełnianiu mikroflory jelitowej są także preparaty probiotyczne z zawartością szczepów bakterii. Ważne jest, aby suplementy opierały skład na szczepach o przebadanym i potwierdzonym korzystnym wpływie na organizm – czyli szczepach: Lactobacillus johnsoni La1, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus casei Shirato, Lactobacillus acido-philus NCFB 1487 i Bifidobacterium lactis Bb 12, oraz grzybach Sacharomyces boulardii

Ważne jest także uzupełnienie diety o prebiotyki, które stanowią pożywienie dla dobroczynnych bakterii i pozwalają im skutecznie zasiedlać jelito. Do naturalnych źródeł prebiotyków należą: czosnek, szparagi, banany, pszenica, cebula i cykoria.

Jak naturalnie wspomagać odbudowę mikroflory?

Odbudowa mikrobioty organizmu po terapii antybiotykami może trwać bardzo długo, dlatego warto wspomagać ją nie tylko preparatami probiotycznymi oraz dietą bogatą w naturalne probiotyki.

Niemałe znaczenie może mieć także odstawienie cukru i słodkich produktów, które mogą wspierać rozwój grzybów takich, jak Candida, często zasiedlających organizm wyjałowiony antybiotykami. Dietę warto wzbogacić także o produkty bogate w witaminy z grupy B, w których produkcji biorą udział dobroczynne bakterie. Do takich produktów należą na przykład pełnoziarniste pieczywo i warzywa strączkowe.


Czym się różni probiotyk od synbiotyku? Co to jest probiotyk, prebiotyk i synbiotyk?

Probiotyki i synbiotyki – czym są i czym się różnią?

Probiotyk + prebiotyk = synbiotyk

Probiotyki to naturalnie występujące w przewodzie pokarmowym bakterie, wywołujące wielokierunkowe korzystne efekty dla funkcjonowania naszego organizmu. Tą samą nazwą określa się także preparaty lecznicze, suplementy diety oraz produkty spożywcze, zawierające ściśle określone żywe drobnoustroje w odpowiedniej ilości, wywierające efekty zdrowotne.

Prebiotyki natomiast stanowią pożywkę dla bakterii probiotycznych. Stymulując wzrost i aktywność dobroczynnych bakterii, korzystnie wpływają na stan zdrowia gospodarza. W rzeczywistości są to niestrawione składniki żywności w okrężnicy, takie jak błonnik pokarmowy lub wprowadzone z innymi produktami oligosacharydy, takie jak oligofruktoza czy inulina.

Odpowiedni prebiotyk powinien w sposób selektywny stymulować wzrost szczepów bakterii, mających korzystny wpływ na zdrowie. Ważne, by był odporny na działanie enzymów trawiennych i nie ulegał wchłanianiu w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Do jego zadań należy także obniżanie pH treści jelitowej.

Synbiotyk to środek będący połączeniem probiotyku z prebiotykiem. Stosując synbiotyk, jednocześnie przyjmujemy miliardy pożytecznych bakterii oraz pożywkę, która promuje ich wzrost.

Prebiotyk – dzielny pomocnik

Różnica między probiotykiem a prebiotykiem jest nam już znana. Warto jednak wiedzieć, że prebiotyk nie stanowi jedynie pokarmu dla bakterii probiotycznych, a sam w sobie również wykazuje pozytywne działanie prozdrowotne.

Probiotyki – bakterie „dla życia”

Szczepy bakterii probiotycznych powinny pochodzić z tzw. naturalnej mikroflory jelitowej człowieka, czyli należeć do bakterii występujących w przewodzie pokarmowym zdrowych ludzi.

Drobnoustrojami o działaniu probiotycznym są m.in. pałeczki kwasu mlekowego, które nie wykazują działania chorobotwórczego, ale przylegają do nabłonka jelit i tworzą swoisty płaszcz ochronny. Co więcej, produkowane przez nie substancje (takie jak kwasy, nadtlenek wodoru czy bakteriocyny) mają działanie bakteriobójcze – hamują wzrost niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.

Synbiotyk – najlepszy wybór dla jelit

Najlepszym wyborem dla naszych jelit będzie preparat stanowiący połączenie probiotyku z prebiotykiem. Multilac to nowoczesny synbiotyk, stworzony, by przywracać naturalny skład flory bakteryjnej jelit i pomóc w jego utrzymaniu. Jest odpowiedni także jako synbiotyk dla dzieci oraz synbiotyk dla niemowląt (w postaci kropel). Multilac posiada nie tylko starannie dobrane probiotyki, lecz także oligofruktozę, czyli pożywkę umożliwiającą wzrost i rozwój flory jelitowej.

Probiotyk dla dorosłych i probiotyk dla dzieci

Probiotyki i synbiotyki są dostępne w aptekach pod różnymi postaciami. Probiotyk dla dorosłych i starszych dzieci jest w kapsułkach. Z kolei probiotyk dla niemowlaka i małego dziecka można podawać w formie kropli.


Probiotyki uzupełniają florę bakteryjną jelit - jak działają na jelita i odporność organizmu?

Probiotyki – bakterie, które pomogą uzupełnić wyjałowioną florę jelitową

Jelita a odporność – nietypowa relacja

Wbrew pozorom patogeny nie dostają się do środowiska wewnętrznego w naszym ciele jedynie drogą kropelkową czy przez skórę. Wiele szkodliwych, niekiedy nawet toksycznych substancji wchłaniamy poprzez przewód pokarmowy wraz z jedzeniem.

Powierzchnia przewodu pokarmowego jest ogromna. Choć trudno w to uwierzyć, potrafi sięgać od trzystu do pięciuset metrów kwadratowych, upakowanych na niewielkiej przestrzeni naszego ciała. Substancje toksyczne oraz resztki pokarmów, które rozkładają się na tym obszarze, to niejednokrotnie przyczyna wielu infekcji – rozwijają się tam pasożyty oraz grzyby. Sprawnie działające jelita bez problemu usuną toksyny na drodze przemiany materii.

Jednak osłabiona mikroflora bakteryjna jelit działa na naszą niekorzyść, zwłaszcza, że to tam umieszczone jest aż 80 proc. naszej tkanki limfatycznej, odpowiedzialnej za odporność, chroniącej organizm przed infekcją. Znajdujące się w jelitach bakterie Lactobacillus skutecznie walczą z inwazją patogenów. Problem zaczyna się, gdy bakterii tych jest mniej, niż powinno być. Wówczas naturalna bariera odpornościowa naszego organizmu jest osłabiona.

Co szkodzi jelitom?

Mikroflorę można łatwo zniszczyć poprzez niewłaściwe nawyki żywieniowe. Szkodliwa dla przewodu pokarmowego dieta bywa zgubna w skutkach. Zabójcze dla mikroflory bakteryjnej jest na przykład spożywanie zbyt dużej ilości cukrów i białej mąki, a także białka – jedzenie kilka razy dziennie mięsa jest zbyt obciążające dla naszych jelit.

Inny szkodliwy czynnik to nadużywanie alkoholu oraz częste spożywanie wysoko przetworzonej, pakowanej żywności. Produkowane na gorąco oleje roślinne również są niebezpieczne dla mikroflory: ich cenna zawartość, nienasycone kwasy tłuszczowe, przemienia się wówczas w szkodliwe tłuszcze trans.

Kolejnym obciążeniem dla naszych jelit staje się częsta i długotrwała antybiotykoterapia – leki niszczą nie tylko patogeny, ale i potrzebne nam bakterie Lactobacillus. Dlatego po zakończonej terapii należy zadbać o odbudowanie mikroflory układu pokarmowego.

Probiotyki wspomagają naturalną odporność organizmu

Aby odbudować mikroflorę jelitową powinno się zażywać probiotyki. To podawane najczęściej doustnie wyizolowane kultury bakterii, które zwiększają aktywność mikroflory przewodu pokarmowego. Najczęściej są to bakterie z grup Lactobacillus oraz Bifidobacterium, stymulujące rozwój flory jelitowej.

Przy wyborze probiotyku warto zwrócić uwagę na fakt, czy w jego składzie znajdują się żywe kultury bakterii, tylko takie bowiem są w stanie wspomóc naszą odporność. Tego typu składem charakteryzuje się suplement diety Multilac, zawierający dziewięć rodzajów szczepów bakterii probiotycznych.

Ogromną zaletą doustnych probiotyków jest ich nieinwazyjność: mogą być przyjmowane już w trakcie antybiotykoterapii oraz bezpośrednio po jej zakończeniu. Jednak, aby doprowadzić mikroflorę jelitową do stanu sprzed leczenia, potrzeba niekiedy kilku miesięcy.

Naturalne probiotyki w diecie

Dlatego oprócz probiotyków w kapsułkach warto sięgnąć po żywność mającą podobne, stymulujące mikroflorę układu pokarmowego działanie: przede wszystkim tę zawierającą dużą ilość błonnika, czyli pieczywo pełnoziarniste, kasze czy muesli.

Pomocne jest również mleko i fermentowane przetwory mleczne (kefiry, jogurty, maślanki). Są one dobrym źródłem bakterii probiotycznych. Naturalne probiotyki znajdują się też w kiszonkach: ogórkach, kapuście, burakach. Warto jeść również owoce: jabłka, cytryny oraz pomarańcze. Im świeższa jest żywność, tym lepsza. Wszelkie konserwanty, barwniki i substancje przedłużające sztucznie trwałość produktu działają szkodliwie na mikroflorę jelit. Warto o tym pamiętać przy układaniu jadłospisu.


Penicylina - zastosowanie, skutki uboczne, osłona przed antybiotykiem

Penicylina – zastosowanie, skutki uboczne i osłona

Co to jest penicylina?

Był rok 1928, kiedy wynalazca penicyliny Alexander Fleming, robiąc porządki w swoim laboratorium, zaobserwował, że grzyb pleśniowy (pędzlak zidentyfikowany później jako Penicillium notatum), który rozwinął się na jednym z naczyń laboratoryjnych, zahamował wzrost kolonii gronkowca złocistego. Grzyb wytwarzający penicylinę stał się zalążkiem leku wszechczasów.

To przypadkowe odkrycie zrewolucjonizowało medycynę i umożliwiło walkę z chorobami zakaźnymi, które wcześniej powodowały śmierć milionów ludzi. Dziś, dzięki licznym badaniom na temat leku, możemy korzystać z różnego typu penicylin.

Rodzaje penicyliny:

  • penicylina naturalna– to przede wszystkim podawana w zastrzykach penicylina benzylowa (inaczej penicylina krystaliczna lub penicylina G)
  • penicylina półsyntetyczna– amoksycylina, piperacylina, ampicylina i inne

Penicyliny półsyntetyczne są lepiej wchłaniane przez organizm, dlatego można je podawać w tabletkach. Penicylina w tabletkach jest też zdecydowanie częściej stosowana, gdyż działa na więcej szczepów bakterii patogennych.

Zastosowanie penicyliny

Antybiotyki z grupy penicylin stanowią skuteczną broń w leczeniu różnego typu infekcji bakteryjnych, atakujących zarówno drogi oddechowe, jak i układ moczowy czy przewód pokarmowy, oraz takich, które mogą wywołać zakażenie skóry bądź zakażenie ogólnoukładowe, potocznie nazywane sepsą.

Penicylina przepisywana jest osobom w różnym wieku. Można ją podawać także kobietom w ciąży, jednak antybiotyki w ciąży powinny być stosowane pod bacznym okiem lekarza i tylko zgodnie z jego zaleceniami.

Podobnie jak w przypadku innych leków, antybiotyk z penicyliną należy stosować ze szczególną ostrożnością. Żaden antybiotyk bez recepty nie jest dostępny na polskim rynku – antybiotyki zawsze należy przyjmować ściśle według wskazań lekarza i tylko w razie konieczności. Należy też zwrócić szczególną uwagę, czy po podaniu leku, nie występuje uczulenie na penicylinę.

Penicylina – skutki uboczne, o których warto wiedzieć

Ryzykiem związanym ze stosowaniem penicyliny jest reakcja alergiczna. Naturalna penicylina należy do najsilniej uczulających substancji, dlatego jest podawana sporadycznie i jedynie pod obserwacją. Penicylina półsyntetyczna znacznie rzadziej wywołują alergię, jednak może się to zdarzyć.

Uczulenie na penicylinę może się objawiać na różne sposoby. Jednym z nich jest pokrzywka, która ustępuje po odstawieniu leku. Oprócz tego mogą wystąpić m.in. gorączka, wodnisty katar, kichanie, swędzenie i zaczerwienienie oczu.

Bardzo rzadką reakcją jest wstrząs anafilaktyczny, który wymaga natychmiastowej pomocy medycznej. Wstrząs objawia się m.in. poprzez trudności z oddychaniem, bóle brzucha, nudności, wymioty lub biegunkę, drgawki, słaby puls i spadek ciśnienia tętniczego, zawroty głowy, utratę świadomości, a ponadto objawy skórne (pokrzywka, swędzenie) i oczne (zaczerwienienie, pieczenie).

Zazwyczaj uczulenie na penicylinę rozpoczyna się pojawieniem zmian na skórze. Czasami objawy, które mogą wskazywać na alergię, wynikają jednak z choroby. Niemniej zawsze należy poinformować o nich lekarza, który może zalecić przeprowadzenie badań w poradni alergologicznej. Ponadto zdarza się, że antybiotykoterapia skutkuje niedokrwistością, która jednak po jakimś czasie przemija.

Bierzesz antybiotyk? Chroń naturalną florę jelitową!

Chociaż antybiotyki pomagają uporać się z bakteriami powodującymi chorobę, przy okazji wyjaławiają też dobroczynną florę jelitową organizmu. Dlatego skutkiem ubocznym antybiotykoterapii bywają też biegunki oraz infekcje grzybicze.

Specjaliści zalecają więc ochronę naturalnej flory bakteryjnej w jelitach poprzez przyjmowanie probiotyku lub synbiotyku. Synbiotyki zawierają probiotyki, czyli dobre bakterie, oraz prebiotyki, które stanowią źródło energii dla bakterii, potrzebne im do wzrostu i szybkiego namnażania się.

Dobry synbiotyk powinien zawierać w składzie pałeczki kwasu mlekowego, dzięki którym możliwe jest zredukowanie ryzyka grzybicy. To proste rozwiązanie, jakim jest sięgnięcie po synbiotyk, sprawia, że terapia antybiotykiem może nie odbić się negatywnie na naszym zdrowiu i samopoczuciu.


Bibliografia:

  1. Mutschler E., Farmakologia i toksykologia, Wrocław 2012
  2. Kozińska, Sitkiewicz. „Nowe” i „stare” antybiotyki – mechanizmy działania i strategie poszukiwania leków przeciwbakteryjnych. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych. 2017, 66, 1 (314): 109-124
  3. Durska G. Jak sprawdzić czy mam uczulenie na penicylinę? https://alergie.mp.pl/lista/82760,jak-sprawdzic-czy-mam-uczulenie-na-penicyline
    Data dostępu: 11.01.2018
  4. Penicillin allergy. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/penicillin-allergy/symptoms-causes/syc-20376222
    Data dostępu: 11.01.2018