Strona główna |

Jak łagodzić skutki długotrwałej antybiotykoterapii?

Są dwa rodzaje antybiotyków – pochodzenia naturalnego i syntetyczne, otrzymywane chemicznie. Dlatego działają na mikroorganizmy na dwa różne sposoby: albo hamują ich wzrost, albo niszczą żywe komórki. Choć terapia z ich wykorzystaniem bywa bardzo skuteczna, niesie też wiele skutków ubocznych. Można je złagodzić, stosując odpowiednią dietę.

Antybiotyki zabijają nie tylko bakterie będące źródłem zakażenia, ale także i dobroczynne drobnoustroje tworzące mikrobiotę organizmu. Zachwianie równowagi flory jelitowej może prowadzić do biegunek, nudności, kłopotów z trawieniem oraz do obniżenia odporności, dlatego by złagodzić skutki antybiotykoterapii warto uzupełniać dietę o składniki takie, jak probiotyki oraz witaminy.

Jak antybiotyki działają na organizm?

Ponieważ podstawowym celem antybiotyków jest wpływ na komórki bakteryjne, terapię z ich wykorzystaniem stosuje się podczas leczenia zakażeń o potwierdzonym źródle bakteryjnym. Takie leczenie nie jest jednak pozbawione wad – antybiotyki działają nie tylko na bakterie, które są źródłem zakażenia, ale także na dobroczynne drobnoustroje odpowiedzialne za równowagę flory jelitowej.

Może to skutkować nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego – na przykład biegunką czy nudnościami, a także spadkiem ogólnej odporności organizmu. Dlatego podczas stosowania antybiotykoterapii kluczowe są działania mające na celu uzupełnianie flory bakteryjnej.

Badania wskazują, że antybiotyki mogą niekorzystnie wpływać na zawartość w organizmie nie tylko dobroczynnych bakterii, ale także następujących mikroelementów:

Dzieje się tak dlatego, że niektóre z tych witamin (na przykład z grupy B) są produkowane właśnie z udziałem dobroczynnych bakterii zamieszkujących jelito grube. Dlatego bardzo istotne podczas antybiotykoterapii jest odżywianie bogate w produkty będące naturalnym źródłem tych substancji.

Jak łagodzić skutki antybiotykoterapii?

Aby złagodzić skutki antybiotykoterapii należy zadbać o to, by zachować równowagę flory jelitowej. Taka równowaga lub jej brak wpływa na trawienie, odporność organizmu oraz na dobre samopoczucie, dlatego warto uzupełniać dietę o jak najwięcej produktów które pomagają uzupełnić florę bakteryjną o dobroczynne szczepy.

Aby złagodzić skutki długotrwałej antybiotykoterapii trzeba zatem zadbać o organizm na dwa sposoby: z jednej strony skoncentrować się na spożywaniu jak największej ilości produktów zawierających witaminy, których może brakować a z drugiej strony uzupełnienie diety o produkty probiotyczne. Wykonano wiele badań naukowych, które dowiodły, że podawanie probiotyku może znacznie zmniejszyć ryzyko biegunki po antybiotyku.

Warto jednak pamiętać o tym, aby przyjmowany preparat zawierał szczepy bakterii, które mają udokumentowane działanie. Należą do nich:

Jaka dieta przywróci równowagę mikroflory jelitowej?

Probiotyki, czyli dobroczynne szczepy bakterii występują nie tylko w preparatach medycznych, ale także i w produktach spożywczych, jak:

Z kolei produkty spożywcze bogate w witaminy, których może brakować w wyniku długotrwałej antybiotykoterapii to: zielona warzywa liściaste, produkty pełnoziarniste, chude mięso oraz bogate w witaminę C papryka, natka pietruszki, kapusta oraz cytrusy.

Warto pamiętać, że cytrusy zawierają związki utrudniające wchłanianie antybiotyków, można zatem spożywać je kilka godzin przed lub po przyjęciu leku. Nie bez znaczenia jest też fakt, że antybiotyki są metabolizowane w wątrobie. Dlatego podczas długotrwałego stosowania antybiotykoterapii dobrze jest unikać produktów, które dodatkowo obciążają ten narząd.

Należą do nich: tłuste pokarmy jak tłuste mięsa i sery, podroby, masło, słone przekąski i słodycze. Cukru warto unikać także z innej przyczyny – skutkiem ubocznym długiego przyjmowaniu antybiotyków niekiedy jest pojawienie się grzybicy, której rozwojowi sprzyjają pokarmy bogate w cukry. Drożdżaki wypierają pożyteczne bakterie z jelit, dlatego podczas antybiotykoterapii warto dietę opierać o produkty o niskim indeksie glikemicznym.[3]

 

Źródła:

[1] http://hylostet.pl/igm/article/dieta-podczas-antybiotykoterapii/

[2] http://www.medwiekurozwoj.pl/articles/2012-3-9.pdf;

https://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/168224,probiotyki-aktualny-stan-wiedzy-i-zalecenia-dla-praktyki-klinicznej

[3] http://hylostet.pl/igm/article/dieta-podczas-antybiotykoterapii/

 

Suplement diety