Strona główna | FAQ

FAQ
– często zadawane pytania

Zastanawiasz się, co to jest flora bakteryjna i czym może skutkować jej zaburzenie? Nie wiesz, czym jest technologia
Micro MURE i po co aż tyle szczepów bakterii w jednym synbiotyku? W tym miejscu zebraliśmy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Sprawdź, czy znajdziesz tu odpowiedź na nurtujące Cię zagadnienie.

Mikroflora jelitowa zawiera  ponad 500 szczepów bakteryjnych. Wśród nich wyróżniamy drobnoustroje beztlenowe i tlenowe. Można podzielić je na dobroczynne oraz patogenne („złe”)1.

  • Za prawidłowe funkcjonowanie jelit (dobroczynne bakterie zapobiegają biegunkom i zaparciom2)
  • Za zapewnienie właściwej stymulacji układu immunologicznego, dzięki czemu sprawnie zwalcza on mikroorganizmy chorobotwórcze.
  • Zapobieganie zasiedlaniu przewodu pokarmowego przez bakterie chorobotwórcze
  • Dobroczynne bakterie trwale kolonizują jelita, zmniejszają szanse przylegania do śluzówki „złych” bakterii. Posiadają zdolność wytwarzania substancji takich, jak kwas mlekowy, nadtlenek wodoru oraz specyficzne peptydy, które działają hamująco, a nawet zabójczo w stosunku do wielu chorobotwórczych bakterii, grzybów i drożdży w przewodzie pokarmowym3.
  • Bierze udział w trawieniu – rozkładaniu związków nieprzyswajalnych dla człowieka
  • Niektóre dobroczynne bakterie mają zdolność do wytwarzania związków ułatwiających trawienie substancji nieprzyswajalnych np. Streptococcus termophilus (szczep obecny w MULTILAC®) wytwarza β-galaktozydazę, enzym ułatwiający trawienie laktozy2.

  • przyjmowanie antybiotyków
  • przyjmowanie leków gastrycznych
  • infekcje
  • niewłaściwa dieta
  • zmiana pożywienia (szczególnie w podróżach)
  • stres
  • wiek – starzenie się

  • bóle brzucha
  • zaparcia, wzdęcia
  • biegunki
  • niestrawność
  • nadkwaśność
  • alergie pokarmowe

Antybiotyki radzą sobie z wieloma groźnymi chorobami, ale jednocześnie obniżają odporność i są przyczyną kłopotów m.in. z układem pokarmowym.

Badania wykazały, że żywe szczepy bakterii potrzebują około 4 tygodni od momentu zakończenia kuracji antybiotykowej, żeby ponownie zasiedlić jelita. Całkowite odtworzenie flory bakteryjnej może trwać nawet kilka lat! Nie warto zatem przez okres stosowania antybiotykoterapii osłabiać swojego zdrowia i czekać, aż przyjazne bakterie stworzą w jelitach mocną barierę ochronną przed różnymi mikrobami. Zaleca się, by wraz z rozpoczęciem kuracji antybiotykowej przyjmować preparaty zawierające bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Zapobiegają biegunkom i spadkowi odporności w związku z kuracją antybiotykami. Trzeba pamiętać o tym, by stosować je jeszcze przez 5-7 dni po zakończeniu przyjmowania antybiotyku3, 4.

Do najbardziej popularnych szczepów należą:

  • Bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzaju: Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus
  • Niepatogenne drożdże z rodzaju Saccharomyces boulardii.

Synbiotyk = żywe kultury bakterii + składnik odżywczy

Synbiotyk jest połączeniem żywych kultur bakterii (probiotyku) ze składnikiem odżywczym.

Warto zwrócić uwagę na preparaty zawierające w składzie substancje odżywcze dla bakterii (np. oligofruktozę czy fruktooligosacharydy).

Stosowanie synbiotyku przynosi szczególne korzyści, ponieważ prócz żywych bakterii obecny jest w nich także składnik odżywczy (w przypadku MULTILAC kapsułki jest to oligofruktoza a w MULTILAC Baby – fruktooligosacharydy).

Synbiotyki pomagają w odbudowie prawidłowej mikroflory przewodu, ponieważ właściwie odżywione przyjazne bakterie mogą się szybciej namnażać w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu mogą skuteczniej obronić organizm przed działaniem złych bakterii i wpłynąć korzystnie na prawidłowe działanie układu pokarmowego5.

Mikroflora jelitowa jest osobniczo zmienna, gdyż wpływają na nią różne czynniki środowiskowe i genetyczne. Każdy ze szczepów bakterii ma unikalne właściwości, dlatego stosowanie preparatu zawierającego aż 9 szczepów bakterii zwiększa szansę na dopasowanie do indywidualnej flory bakteryjnej.

Innowacyjna technologia enkapsulacji zastosowana w MULTILAC® polega na pokryciu kapsułki specjalną powłoczką ochronną, dzięki której bakterie obecne w preparacie charakteryzuje zwiększona odporność na niskie pH soku żołądkowego, sole żółci i enzymy trawienne. Enkapsulacja zwiększa przeżywalność bakterii w przewodzie pokarmowym. Umożliwia to ich lepszą adaptację i przeżywalność w jelitach, co gwarantuje wysoką aktywności biologiczną i skuteczność żywych szczepów bakterii zawartych w MULTILAC®.

Innowacyjna technologia Micro MURE® polega na pokryciu bakterii dwoma ochronnymi powłokami:

 

  • białkowa powłoka ochronna – chroni dobroczynne bakterie przed kwasem solnym i enzymami trawiennymi,
  • polisacharydowo-hydrokoloidowa powłoka ochronna – chroni bakterie przed wilgocią i wysoką temperaturą oraz umożliwia przechowywanie w temperaturze pokojowej.

Żywe bakterie są bardzo wrażliwe na działanie niekorzystnych warunków zewnętrznych (np. wilgoć, wysoka temperatura). Są również nieodporne na niekorzystne warunki jakie panują w przewodzie pokarmowym. Pod wpływem działania enzymów trawiennych, soli żółci, czy niskiego pH soku żołądkowego bakterie mogą tracić swoją aktywność.

Zastosowana w preparacie MULTILAC® technologia MURE® zabezpiecza żywe szczepy bakterii przed destrukcyjnym działaniem kwasu żołądkowego, przyczyniając się tym samym do lepszej kolonizacji dobroczynnych szczepów oraz zwiększonej skuteczności namnażania w jelitach.

Natomiast, zastosowanie w MULTILAC® Baby technologii Micro MURE® zwiększa trwałość  żywych bakterii oraz zwiększają ilość bakterii, które docierają do jelita.

1) Górska S.: Bakterie probiotyczne w przewodzie pokarmowym człowieka jako czynnik stymulujący układ odpornościowy. Postępy Hig Med. Dosw. (online), 2009; 63: 653-667
2) Heczko P., Strus M., Jawień M., Szymański H.: Medyczne zastosowanie probiotyków. Wiad. Lek., 2005, 58 (11-12), 640-646.
3) Szajewska H.: Rola probiotyków w zapobieganiu i leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Pediatria Współczesna. Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2005, 7, 53-60.
4) Radwan P.: Rola mikroflory jelitowej w zdrowiu u chorobie. Gastroeneterologia Praktyczna, 2/2013, 1-11.
5) Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje. Probl Hig Epidemiol 2014, 95(3): 541-549
6) GR.Gibson, M. Roberfroid .J. Nutr. 1995:125:1401-12

Suplement diety