Strona główna |

Naturalne probiotyki – produkty probiotyczne w diecie

Probiotyki mają niezwykle korzystny wpływ na mikroflorę jelitową, a to właśnie tam znajduje się odporność naszego organizmu. Można je nabyć w wygodnej formie preparatów, dostępnych m.in. w aptekach, ale probiotyki występują również w licznych produktach spożywczych. Sprawdź, co jeść, aby dostarczyć organizmowi naturalne probiotyki?

Co to jest probiotyk?

Zacznijmy od wyjaśnienia najważniejszej kwestii, czyli od tego, czym w ogóle jest probiotyk. Wedle najnowszej definicji, która została ustanowiona przez WHO i FAO w 2002 roku, probiotyki są żywymi organizmami, które – jeżeli przyjmowane są w odpowiednich ilościach – mają dobroczynny wpływ na zdrowie i wykazują właściwości lecznicze (1). Mianem probiotyków określa się bakterie, które produkują kwas mlekowy, a należą do nich m.in. bakterie Lactobacillus oraz Bifidobacterium (1).

Zarówno probiotyki naturalne, jak i te pod postacią suplementów diety pozytywnie wpływają na stan mikroflory jelitowej i w przypadku jej zaburzeń przywracają równowagę. Produkty probiotyczne zalecane są szczególnie w czasie antybiotykoterapii. Przyjmowane w czasie zażywania antybiotyku, zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń jelitowych po chorobie (1).

Dlatego warto sięgać po probiotyki lub po synbiotyki. taki jak np. Multilac, Synbiotyk jest połączeniem probiotyku oraz prebiotyku, czyli dobroczynnych bakterii i substancji odżywczej, która korzystnie wpływa na ich namnażanie.

Naturalny probiotyk – gdzie go szukać?

Źródłem bakterii probiotycznych są fermentowane produkty mleczne, takie jak np: jogurty probiotyczne, kefir, maślanka, kwaśne mleko czy mleko acidofilne (1).

Naturalne probiotyki oczywiście warto wspierać naturalnymi prebiotykami, a ich źródłem są m.in. czosnek, karczochy, szparagi, cykoria (1). Ponadto doskonałe warunki do rozwoju dobroczynnych bakterii zapewniają kiszonki, takie jak kiszona kapusta i ogórki (2). Dzieje się tak ponieważ w wyniku kiszenia cukry proste rozkładają się do kwasu mlekowego (2). Wszystkie wyżej wymienione źródła bakterii probiotycznych warto jadać regularnie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednio dużą dawkę cennych, naturalnych probiotyków.

Bibliografia:

  1. Dr. n. med. Wnęk D. Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki. https://dieta.mp.pl/zasady/142829,probiotyki-prebiotyki-i-synbiotyki. Data dostępu: 15.12.2017
  2. Dr. n. med. Wnęk D. 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność. https://dieta.mp.pl/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc. Data dostępu: 15.12.2017
Suplement diety