Probiotyki z wieloma szczepami bakterii probiotycznych (probiotyki wieloszczepowe) - dlaczego warto je wybierać?

Dlaczego warto wybierać probiotyki wieloszczepowe?

Jak działają probiotyki?

Nazwa „probiotyk” pochodzi od greckiego wyrażenia „pro bios”, czyli „dla życia”. To dobre określenie dla tych cennych składników naszej diety: wspomagają one bowiem nasze jelita w pracy nad budowaniem odporności całego organizmu. Są to szczepy mikroorganizmów wywierających korzystny wpływ na wnętrze ciała; kolonie bakterii probiotycznych eliminują szkodliwe patogeny i zwiększają ilość bakterii pozytywnych.

Probiotyki wieloszczepowe poprawiają więc stan mikroflory układu pokarmowego, chroniąc go jednocześnie przed dysbiozą jelitową, czyli zachwianiem naturalnej równowagi w jelitach. To szczególnie ważne w dzisiejszych czasach. Równowaga przewodu pokarmowego jest bowiem nieustannie narażona na negatywne czynniki, takie jak stres, nieodpowiednia dieta, liczne infekcje, a także stosowanie antybiotyków, które niszczą dobre bakterie razem z tymi złymi.

Kolejną zaletą probiotyków wieloszczepowych jest wspomaganie trawienia laktozy dzięki produkcji enzymu beta-galaktozydazy. To właśnie jej niedobór przyczynia się do nietolerancji laktozy – beta-galaktozydaza rozkłada bowiem laktozę na łatwo przyswajalne glukozę i galaktozę. Działanie probiotyków wieloszczepowych jest więc kompleksowe i niezwykle pożyteczne dla naszego organizmu.

Rodzaje probiotyków

Probiotyki wieloszczepowe występują w wielu formach. Na rynku możemy znaleźć substancje probiotyczne dostępne w postaci kapsułek, globulek (zwłaszcza w przypadku preparatów do odbudowy mikroflory pochwy), kropli czy saszetek z proszkiem do rozpuszczania w płynie.

Większość probiotyków służących wzmocnieniu naturalnej mikroflory jelit to środki doustne: tabletki, kapsułki, saszetki czy krople. Probiotyki w kroplach stosuje się przede wszystkim w przypadku małych dzieci, które mogą zadławić się kapsułką, lub w przypadku osób mających problemy z przełykaniem. Do określania preparatów wzmacniających mikroflorę człowieka używa się również terminów „synbiotyk” i „prebiotyk”.

Prebiotyk to inaczej pożywka, czyli substancja, która pobudza wzrost pozytywnych bakterii w przewodzie pokarmowym człowieka. Najczęściej jest to po prostu naturalny składnik diety (skrobia czy błonnik). To jednak zbyt mało, by zregenerować mikroflorę bakteryjną, prebiotyki nie zawierają bowiem mikroorganizmów, czyli żywych szczepów bakterii.

Z kolei zawierające je probiotyki nie zawsze mają zdolności stymulujące wzrost. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest synbiotyk, czyli połączenie prebiotyku i probiotyku: zawiera on zarówno pożywkę dla bakterii, jak i żywe kolonie mikroorganizmów. Takim preparatem jest na przykład suplement diety Multilac w kapsułkach.

Dodatkowo nie zawiera on mleka ani kazeiny, co sprawia, że mogą go przyjmować osoby borykające się z nietolerancją pokarmową.

Synbiotyki i probiotyki wieloszczepowe – ile szczepów bakterii powinno być w preparacie?

Synbiotyki i probiotyki wieloszczepowe też się od siebie różnią. Wiele zależy od tego, jakie szczepy bakterii probiotycznych znajdują się wewnątrz preparatu i ile ich jest. Wśród wielu kolonii bakteryjnych, które producenci umieszczają w preparatach probiotycznych, tylko niektóre wykazują efektywność potwierdzoną przez badania kliniczne.

Szczepy bakterii probiotycznych, które powinny się znaleźć w synbiotyku, to przede wszystkim szczepy: Lactobacillus helveticus i Lactobacillus rhamnosus. Warto również zwrócić uwagę, czy w składzie preparatu znajdują się kolonie bifidobakterii Bifidobacterium bifidum oraz Lactobacillus casei. Duże nasycenie synbiotyku efektywnymi rodzajami bakterii probiotycznych sprawia, że preparat jest zdecydowanie skuteczniejszy

Kapsułki Multilac zawierają dziewięć rodzajów żywych szczepów – w sumie 4,5 miliarda bakterii probiotycznych. Ilość samych mikroorganizmów także dobrze jest sprawdzić – Amerykańskie Towarzystwo Pediatryczne przypomina, że efekt zdrowotny może wywołać dopiero przyjmowanie co najmniej 1-2 miliardów bakterii probiotycznych dziennie.

Niewielka nadwyżka nie jest groźna: zostaje po prostu wydalona z organizmu w procesie przemiany materii, co sprawia, że probiotyki wieloszczepowe to wyjątkowo bezpieczne preparaty.


Czym jest dysbioza jelitowa i jak mogą pomóc probiotyki?

Czym jest dysbioza jelitowa?

Co to jest dysbioza jelitowa?

Przewód pokarmowy człowieka ma ogromną powierzchnię: od trzystu do pięciuset metrów kwadratowych. Upakowany w ciasnej przestrzeni ciała, pełni kluczową funkcję w przyswajaniu substancji odżywczych pobieranych z zewnątrz w formie pożywienia. Ale nie jest to jego jedyna rola: w układzie pokarmowym znajduje się większość tkanki limfatycznej, a limfocyty odpowiadają za odporność naszego organizmu.

Prawidłowa flora jelitowa jest więc odpowiedzialna za ochronę przed patogenami. Te szkodliwe dla człowieka mikroorganizmy potrafią dostać się do wnętrza naszego ciała również ze spożywanym pokarmem. Substancje znajdujące się w przyjmowanych przez nas lekach także mogą źle wpłynąć na mikroflorę jelitową, powodując zmniejszenie ilości żyjących tam i pełniących funkcje ochronne bakterii Lactobacillus.

Niedobór cennych bakterii prowadzi do rozregulowania działania flory jelitowej, a w efekcie – do dysbiozy jelitowej. Dysbioza zdarza się okresowo każdemu, może być bardzo uciążliwa i trudna do wyregulowania.

Skąd bierze się dysbioza?

Istnieje wiele czynników, które mogą wpłynąć na powstanie dysbiozy jelitowej.

Najczęstsze przyczyny dysbiozy jelitowej to:

  • przebyta długotrwała antybiotykoterapia
  • niewłaściwa dieta

Antybiotyki pomagają nam zwalczać szkodliwe patogeny, ale niszczą też pożyteczne bakterie jelitowe wspomagające odporność. Równie destrukcyjne działanie względem flory jelitowej mają również inhibitory pompy protonowej, czyli popularne leki na zgagę, oraz leki przeciwbólowe.

Często przyczyn dysbiozy jest kilka, a długotrwała antybiotykoterapia stanowi końcowy etap prowadzący do dysbiozy jelitowej. Pozbawione dobroczynnych bakterii jelita nie są w stanie pełnić odpowiednio swojej funkcji odpornościowej. Aby wspomóc ich pracę, warto zastosować kurację probiotykową (probiotykoterapię).

Probiotyki pomagają uzupełnić wyjałowioną przez antybiotyki mikroflorę bakteryjną jelit. Dostarczają do organizmu dobre bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium, które pomagają przywrócić układ pokarmowy do właściwego funkcjonowania.

Czy probiotyki pomogą w uregulowaniu flory jelitowej?

Probiotyki to (najczęściej) doustne środki, które zawierają w sobie szczepy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Dostarczane do mikroflory jelit pomagają skolonizować je ponownie pożytecznymi mikroorganizmami i w ten sposób chronić je przed inwazją patogenów.

Przy wyborze doustnego probiotyku warto zwrócić uwagę na to, czy zawiera on na pewno żywe kultury bakterii. Tego typu produktem jest na przykład suplement diety Multilac. Probiotyki są w pełni bezpieczne dla zdrowia, a zaletą doustnych preparatów probiotycznych jest bez wątpienia fakt, że można (a nawet warto) stosować je już w trakcie antybiotykoterapii. I takie postępowanie powinno trwać jeszcze co najmniej sześć tygodni, a najlepiej kilka miesięcy po jej zakończeniu.

Preparaty probiotyczne warto zacząć zażywać już w trakcie przyjmowania antybiotyku i kontynuować przez co najmniej sześć tygodni.

Warto pamiętać, że probiotyki oprócz kapsułek dostępne są również w kroplach. Probiotyki w kroplach to dobry wybór podczas antybiotykoterapii małego dziecka; skorzystać z niej mogą także osoby, które mają trudności z przełykaniem kapsułek.


Poznaj fakty i mity o probiotykach.

Fakty i mity o probiotykach

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które wywierają korzystny wpływ na ilość i jakość flory bakteryjnej jelit. Równowaga flory jelitowej odpowiada między innymi za trawienie oraz za poziom odporności organizmu. Probiotykom przypisuje się jednak także szereg innych korzystnych dla zdrowia działań. Warto wiedzieć, które z nich znajdują potwierdzenie w badaniach naukowych.

1. Każdy probiotyk pomaga odbudować odporność po terapii antybiotykowej – MIT

To stwierdzenie nie jest prawdziwe, ponieważ nie wszystkie probiotyki pomogą w uzupełnieniu dobrych bakterii w jelitach po biegunce spowodowanej antybiotykoterapią. Warto wiedzieć, że jeśli chcemy przywrócić równowagę flory bakteryjnej dziecka z wykorzystaniem probiotyku, warto szukać tylko tych preparatów, które zawierają szczepy bakterii probiotycznych L. rhamnosus GG (ATCC 53103) oraz S. boulardii. W celu uzupełnienia mikroflory bakteryjnej jelit u dzieci rekomenduje się stosowanie tych dwóch najlepiej przebadanych szczepów bakterii.

Ponadto niektóre probiotyki są przeznaczone tylko i wyłącznie do wspomagania odbudowy flory bakteryjnej w przypadku schorzeń ginekologicznych, dlatego nie będą skutecznie przywracać równowagi flory jelitowej.

A oto niektóre szczepy, których skuteczność w uzupełnianiu flory bakteryjnej po biegunce u dorosłych wykazano w badaniach:

  • Lactobacillus GG
  • boulardii
  • Lactobacillus casei
  • bulgaricus
  • Streptococcus thermophilus
  • reuteri

2. Probiotyk warto przyjmować wraz z prebiotykiem – FAKT

To prawda. Aby szczepy dobroczynnych bakterii, które przyjmuje się w celu uzupełnienia flory jelitowej i tym samym wspierania odporności organizmu, mogły skutecznie kolonizować jelita, należy dostarczyć im prebiotyk.

Prebiotyki są składnikami pożywienia, które są odporne na działanie enzymów trawiennych i są pożywką dla dobroczynnych bakterii probiotycznych. Pobudzają one aktywność drobnoustrojów oraz pomagają namnażać niektóre szczepy bakteryjne.

Kompleksowe preparaty, które zawierają jednocześnie probiotyk i prebiotyk to synbiotyki. Prebiotyki można znaleźć także w naturalnym pożywieniu – na przykład w czosnku, pszenicy, miodzie, szparagach, karczochach i bananach.

3. Probiotyki pomagają zwalczać nadwagę i otyłość – MIT

Nie jest to prawda. Na przestrzeni lat wykonano wiele badań i analiz naukowych, których rezultaty często się wykluczają. Choć probiotykom przypisuje się bardzo wiele dobroczynnych funkcji, nie każde z nich znajduje jednoznaczne potwierdzenie w badaniach.

Nie ma badań, które potwierdziłyby, że probiotyki mogłyby mieć jakikolwiek wpływ na nadwagę i otyłość.

4. Probiotyki zapobiegają biegunce podróżnych – MIT

Według najnowszych badań to stwierdzenie jest mitem. Choć niegdyś uważano, że przyjmowanie probiotyku ze szczepem S. boulardii przed wyjazdem do krajów rozwijających się może pomóc w uniknięciu przykrych objawów biegunki podróżnych, wszystko wskazuje na to, że nie ma podstaw do stosowania takiej profilaktyki.

Nie mniej jednak probiotyki pomagają uzupełnić wyjałowioną przez biegunkę florę bakteryjną, dlatego warto je stosować już w trakcie trwania biegunki i jeszcze przez jakiś czas po ustąpieniu jej objawów. Zatem prawdą jest, że probiotyki uzupełniają mikroflorę po biegunce podróżnych, ale mitem jest, że jej zapobiegają.

5. Probiotyki występują tylko w kapsułkach – MIT

Nie jest to prawda. Nie tylko preparaty medyczne są dobrym źródłem dobroczynnych drobnoustrojów. Korzystne dla równowagi flory jelitowej bakterie można znaleźć także w fermentowanych produktach mlecznych (kefirze, jogurcie, maślance) oraz w kiszonkach.

Ponadto probiotyki dostępne w aptekach można dostać nie tylko w formie kapsułek, ale też kropel, saszetek czy sprayu do nosa. Każda forma może zawierać żywe szczepy bakterii i korzystnie wpływać na florę jelitową, a tym samym pomagać w budowaniu odporności i mieć dobry wpływ na układ trawienny.


Kto powinien stosować probiotyki?

Kto powinien stosować probiotyki?

Przede wszystkim probiotyki powinien stosować każdy, kto cierpi na zaburzenia związane z nieprawidłowym składem lub ilością flory bakteryjnej. Dobre drobnoustroje pełnią szereg ważnych funkcji, do których należy budowanie i stymulacja układu odpornościowego, udział w prawidłowym trawieniu i obniżanie aktywności enzymów fekalnych.

Brak równowagi flory jelitowej może prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości, dlatego warto uzupełniać drobnoustroje w sytuacji, gdy istnieje ryzyko jej zaburzenia.

Jak zachować równowagę flory jelitowej po antybiotyku?

Korzystne działanie probiotyków

Zaburzenia flory jelitowej, czyli brak równowagi w składzie i funkcji drobnoustrojów zamieszkujących organizm człowieka, mogą być powiązane z wystąpieniem wielu chorób, takich jak:

  • biegunka po antybiotyku
  • zespół jelita drażliwego
  • choroby alergiczne
  • nieswoiste zapalenie jelit

Choć badania nie wskazują jednoznacznie, że to nieprawidłowy skład flory bakteryjnej jest bodźcem bezpośrednio wpływającym na wystąpienie tych schorzeń, to u wielu chorych pojawia się wspólny czynnik, którym jest mniejsze niż normalnie zróżnicowanie flory bakteryjnej.

Warto zaznaczyć, że probiotyki nie leczą żadnej z tych dolegliwości, a jedynie normalizują i uzupełniają florę jelitową o dobroczynne bakterie probiotyczne, przyczyniając się w ten sposób do wyregulowania flory jelitowej odpowiedzialnej m.in. za układ odpornościowy w naszym organizmie.

Probiotyki po biegunce

Po zakażeniu rotawirusem warto uzupełnić florę bakteryjną o szczep Lactobacillus rhamnosus GG. Musisz wiedzieć, że inne szczepy są skuteczne podczas przywracania równowagi flory jelitowej u dorosłych, a inne – u dzieci. Skuteczne oddziaływanie na równowagę flory bakteryjnej najmłodszych wykazują szczepy Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces cerevisiae boulardii lyo i Enterococcus faecium LAB SF68.

Probiotyki po antybiotyku

Przyjmowanie antybiotyków (i związane z tym zaburzenie równowagi flory jelitowej) jest częstą przyczyną biegunki. Szczególnie antybiotyki o szerokim zakresie działania – np. aminopenicyliny, amoksycylina z kwasem klawulanowym, klindamycyna oraz niektóre cefalosporyny – mogą powodować wystąpienie tej przykrej dolegliwości.

Preparat probiotyczny powinien zawierać odpowiedni szczep bakterii. Najlepiej udokumentowane jest działanie szczepów:

  • boulardii
  • Lactobacillus GG
  • rhamnosus GG (LGG)

Preparaty probiotyczne powinny być przyjmowane przez dorosłych i dzieci, którzy są poddawani terapii antybiotykami. Nie bez znaczenia pozostaje czas podania – najlepiej jest rozpocząć uzupełnianie flory bakteryjnej najpóźniej drugiego dnia antybiotykoterapii.

Sprawdź, kiedy i jak podawać dzieciom probiotyki przy antybiotyku.


Probiotyki w kroplach czy kapsułkach - jakie wybrać i dlaczego?

Probiotyki w kroplach czy kapsułkach – jakie wybrać?

Mikroflora jelitowa organizmu – źródło odporności

Nasz organizm nie jest samotny: w naszej jamie ustnej czy w jelitach żyją liczne bakterie, które wspomagają go w walce ze szkodliwymi patogenami. Szczególną funkcję pełni mikroflora jelit: ta ogromna powierzchnia (do pięciuset metrów kwadratowych) mieści w sobie aż osiemdziesiąt procent całej tkanki limfocytowej organizmu.

Limfocyty to zaś komórki, które są aktywne w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami z zewnątrz. Nie jest to przypadek, że odporność naszego ciała zależy przede wszystkim od jelit: wraz z pożywieniem dostarczamy sobie, oprócz cennych składników, także wielu toksycznych i trudno rozkładalnych substancji, mogących łatwo stać się siedliskiem dla licznych grzybów i patogenów. Ich działanie doprowadza do infekcji i osłabienia całego organizmu. Dlatego jelita należy wspomagać, aby jak najlepiej spełniały również swoje funkcje ochronne.

Probiotyki w kroplach czy kapsułkach – które wybrać?

Florę jelitową mogą wspomóc przede wszystkim preparaty probiotyczne. Są to środki zawierające żywe kultury bakterii, na przykład Lactobacillus czy Bifidobacterium, które uzupełniają naturalny stan mikroflory organizmu. Przy wyborze idealnego probiotyku warto zwrócić uwagę na to, czy w jego składzie znajdują się żywe szczepy bakterii, ponieważ to one pomagają uzupełnić florę jelitową.

Probiotyki można przyjmować na wiele sposobów. Są preparaty stosowane miejscowo, na przykład spray do nosa w przypadku konieczności odbudowy mikroflory błon śluzowych, probiotyki w kroplach, przeznaczone do stosowania u małych dzieci czy probiotyki w kapsułkach dla dorosłych. Krople i kapsułki są pomocne przy infekcjach związanych z układem pokarmowym. Zaleca się je szczególnie w przypadku osłabiającej flory jelitowej w trakcie i po antybiotykoterapii lub po chorobie.

Czy probiotyki w kapsułkach są silne?

Choć preparaty probiotyczne w formie kapsułek są uważane za najbardziej efektywne, wciąż są bezpieczne dla zdrowia. Szczególnie, jeśli zawierają przebadane szczepy bakterii. W aptekach probiotyki dostępne są bez recepty.

Przy wyborze warto sprawdzić, ile różnorodnych szczepów bakterii posiada w składzie dany probiotyk – im więcej, tym lepiej. Warto też zwrócić uwagę na synbiotyki, czyli preparaty, które oprócz kultur bakterii mają w sobie dodatkowo prebiotyk – składnik odżywczy, który jest pożywką dla dobrych bakterii.

Ważne też, by preparat probiotyczny nie zawierał utrudniających wchłanianie sztucznych dodatków, takich jak barwniki czy konserwanty – analogicznie, jak w przypadku żywności.

Dieta bogata w probiotyki i prebiotyki

Suplementację probiotykiem warto wesprzeć odpowiednią modyfikacją diety. Szczególnie tyczy się to uzupełnienia jej przetworami mlecznymi: jogurtami oraz kefirami, najlepiej naturalnymi – bez dużej zawartości barwiących substancji. Przydatne jest także wspomaganie działania probiotyków w kapsułkach dużą ilością błonnika, a więc spożywaniem kaszy czy pieczywa pełnoziarnistego. Warto jeść produkty bogate w prebiotyki: czosnek, topinambur, cebulę, cykorię. Również owoce i warzywa przysłużą się mikrobiomowi jelit.


Jak długo powinna trwać probiotykoterapia, czyli kuracja probiotykami?

Jak długo powinna trwać probiotykoterapia?

Probiotyki – funkcjonalna broń naszego organizmu

Probiotyki (od greckiego pro bios, czyli „dla życia”) to preparaty zawierające w sobie żywe kultury bakterii wspomagających naturalną florę jelitową organizmu. Szczególną popularnością cieszą się doustne preparaty probiotyczne stymulujące wzrost i rozwój mikroflory bakteryjnej jelit. Zawierają one przeważnie żywe szczepy bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium, które wspomagają rozrost i regenerację flory jelitowej. To szczególnie ważne dla naszej odporności, bo aż 80 proc. układu limfatycznego to właśnie ludzkie jelita.

Bakterie jelitowe chronią przed toksynami dostającymi się do naszego ciała, jak również zwalczają szkodliwe patogeny i chronią przed rozwojem stanów zapalnych. Część z nich, jak bifidobakterie, obniża także poziom cholesterolu we krwi i działa antyrakotwórczo. Ich znaczenie dla ochrony organizmu jest więc niebagatelne.

Niestety mikroflora układu pokarmowego jest wyjątkowo delikatna i wrażliwa na uszkodzenia pod wpływem czynników zewnętrznych. Należą do nich wyjątkowo toksyczne substancje, stres czy niewłaściwa dieta, ale również antybiotykoterapia – antybiotyki zabijają bowiem nie tylko złe, ale i dobre bakterie. Dlatego mikroflora ludzkiego ciała powinna być wspomagana z zewnątrz, przy pomocy specjalnych preparatów dostarczających organizmowi pożytecznych mikroorganizmów.

Jak odbudować mikroflorę bakteryjną jelit?

Probiotyki to preparaty, które pomogą nam skutecznie zregenerować osłabioną florę jelit. Jednak ogromna ilość suplementów dostępnych na rynku środków nie ułatwia wyboru. Przede wszystkim warto zainwestować w synbiotyk, czyli preparat łączący w sobie właściwości probiotyku i prebiotyku (prebiotyk nie zawiera żywych kultur bakterii, ale substancje, które są pożywką sprzyjającą rozrostowi pożytecznych mikroorganizmów w naszych jelitach).

Należy również zwrócić uwagę na to, czy w składzie probiotyku zawarty jest tylko jeden, czy wiele różnych żywych szczepów bakterii. Im więcej różnorodnych kultur efektywnych mikroorganizmów z rodziny Lactobacillus czy Bifidobacterium znajduje się w preparacie probiotycznym, tym większa szansa na dopasowanie się do flory jelitowej. Według Amerykańskiego Towarzystwa Pediatrycznego powinno się dostarczać organizmowi co najmniej 1-2 miliarda bakterii probiotycznych dziennie.

Czy probiotyki są bezpieczne?

Wiele osób zażywa probiotyki przede wszystkim po długiej antybiotykoterapii, aby zregenerować mikroflorę bakteryjną jelit. Na szczęście probiotyki to bezpieczne preparaty, dostępne bez recepty w aptece. Trudno je przedawkować, gdyż nadwyżka wydalana jest z organizmu w trakcie naturalnych procesów przemiany materii

Probiotyki należy przyjmować regularnie, przez co najmniej dwa lub trzy miesiące; po przebytej antybiotykoterapii – nawet pół roku. W tym czasie mikroflora bakteryjna jelit jest bowiem bardzo osłabiona i podatna na różnego rodzaju patogeny, które mogą zaatakować i wywołać stan zapalny w organizmie. Stąd konieczność systematycznego zażywania preparatów probiotycznych.

Probiotyki dostępne są w różnych formach, jednak najszybciej działają te podawane drogą doustną – probiotyki w kapsułkach. Osoby mające problemy z przełykaniem lub małe dzieci mogą również przyjmować je pod postacią kropli.


Mikroflora jelitowa - skład i funkcje mikroflory bakteryjnej jelit przewodu pokarmowego

Mikroflora jelitowa – skład i funkcje flory bakteryjnej przewodu pokarmowego

Flora jelitowa – sprzymierzeniec w walce z czynnikami chorobotwórczymi

Nasze jelita zasiedlane są przez bakterie z rodzin Lactobacillus i Bifidobacterium. Ich pożyteczne działanie chroni przewód pokarmowy przed licznymi szkodliwymi drobnoustrojami, które mogą wniknąć do niego wraz z pożywieniem. Toksyczne substancje i trudno trawione przez organizm resztki pożywienia stają się doskonałym siedliskiem dla rozwijających się grzybów i pasożytów. W efekcie osłabiony organizm staje się niezwykle podatny na długie i uciążliwe infekcje.

Dlatego zdrowa mikroflora jelitowa jest najlepszym orężem w walce z patogenami. Ogromna (do pięciuset metrów kwadratowych) powierzchnia układu pokarmowego to także miejsce, w którym znajduje się aż osiemdziesiąt procent całej tkanki limfocytowej organizmu. Rolą limfocytów jest czynna obrona ciała przed inwazją szkodliwych substancji z zewnątrz. Z tego względu układ pokarmowy to nie tylko system zaangażowany w przemianę materii; zajmuje się on również intensywną ochroną organizmu przed chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Mikroflora bakteryjna jelit – co ją osłabia?

1. Antybiotykoterapia
Aby mikroflora bakteryjna jelit spełniała swoje pożyteczne funkcje, należy o nią odpowiednio dbać. Niestety podczas codziennego funkcjonowania człowieka dobre bakterie jelitowe narażone są na wiele szkodliwych czynników, osłabiających znacząco ich działanie. Przede wszystkim należy do nich antybiotykoterapia. Choć antybiotyki zabijają patogeny w naszym organizmie, przy okazji usuwają z niego pożyteczne bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium.

2. Zła dieta
Podobnie działają stany zapalne oraz nieodpowiednia dieta, która obciąża jelita. Do substancji, które wyjątkowo szkodzą mikroflorze, należą cukry, alkohol, przetworzona żywność, tłuszcze trans (powstałe w wyniku tłoczenia na gorąco olejów roślinnych) oraz konserwanty i barwniki zawarte w produktach spożywczych.

3. Stres
Szacuje się, że osłabiona mikroflora jelit odpowiada za liczne ciężkie choroby, takie jak cukrzyca czy nowotwory (naukowcy sądzą, że aż 15 proc. przypadków nowotworów to efekt zniszczonej mikroflory). Inne powody uszkodzenia naturalnego środowiska jelit to przewlekłe zmęczenie i stres, a także bardzo aktywne uprawianie sportu.

Probiotyki – jak ratować mikroflorę jelitową?

Florę jelitową, zwłaszcza po przebytej antybiotykoterapii, pomagają nam odbudować preparaty probiotyczne. To specjalne produkty spożywcze, które zawierają w sobie szczepy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium. Ich regularne przyjmowanie pozwoli zasiedlić środowisko jelit pożytecznymi mikroorganizmami, chroniącymi organizm przed drobnoustrojami z zewnątrz.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze doustnego probiotyku? Z pewnością na to, czy kultury bakterii zawarte w jego składzie są żywe – tylko takie pomogą nam skolonizować jelita i doprowadzić je do stanu sprzed choroby. Probiotyki można przyjmować bez obaw, szczególnie warto zażywać je już w czasie samej antybiotykoterapii.

Oprócz zażywania doustnych preparatów, takich jak probiotyki w kapsułkach, warto zadbać o wchłanialność pożytecznych substancji poprzez modyfikację codziennej diety. Jej podstawą powinien być błonnik w postaci kasz i pełnoziarnistego pieczywa. Również jogurty i kefiry są cennym wspomagaczem preparatów probiotycznych, pod warunkiem jednak, że mają naturalny skład i nie zawierają barwników ani konserwantów, przedłużających sztucznie trwałość produktu.

Zażywanie probiotyków i odpowiednia dieta z pewnością pomogą usprawnić florę jelitową i pozwolić jej w pełni chronić organizm przed patogenami.


Bifidobakterie i ich ochronne działanie na florę jelitową

Bifidobakterie i ich ochronne działanie na florę jelitową

Dobroczynna moc probiotyków

Preparaty probiotyczne wspomagają odbudowę i prawidłowe działanie mikroflory człowieka. Szczególnie istotna jest mikroflora bakteryjna obecna w jelitach – znajduje się tam aż 80 proc. całego układu odpornościowego w postaci limfocytów. Limfocyty służą do ochrony ludzkiego organizmu przed chorobami z zewnątrz. Probiotyki zawierają żywe szczepy „dobrych” bakterii żyjących w przewodzie pokarmowym człowieka, dzięki czemu regenerują nadwyrężoną florę jelitową np. po chorobie.

Warto zwrócić uwagę na różnicę między probiotykiem a prebiotykiem – prebiotyk to preparat, który nie zawiera żywych szczepów bakterii. Jest jedynie pożywką, czyli substancją stymulującą wzrost dobrych bakterii w jelitach. Z kolei synbiotyk to połączenie prebiotyku i probiotyku, czyli najbardziej efektywny preparat, zawierający i pożywkę, i żywe kolonie bakterii jelitowych.

Bifidobakterie – czym się charakteryzują?

Bakterie probiotyczne występują w wielu rodzajach. Najczęściej są to rodziny gatunków Lactobacillus i Bifidobacterium. Nie wszystkie podgatunki są jednak tak samo cenione. Przy wyborze probiotyku warto zwrócić uwagę na fakt, czy znajdujące się wewnątrz żywe szczepy bakterii należą do tych, których efektywność została potwierdzona klinicznie.

Dużym zainteresowaniem w środowisku farmaceutycznym cieszą się szczególnie bifidobakterie, które są jednymi z najważniejszych drobnoustrojów zasiedlających układ pokarmowy człowieka. Liczne ich szczepy wykazują aktywność probiotyczną, powodując rozrost mikroflory jelit. Bifidobakterie chronią zdrowie człowieka kompleksowo.

Ważnym czynnikiem ich działania są wytwarzane metabolity, np. krótkołańcuchowe kwasy karboksylowe. Kwasy wytwarzane przez bifidobakterie stymulują absorpcję wody i sodu oraz chronią przed zaparciami, polepszając perystaltykę jelit. Poprawiają także wchłanialność wapnia, żelaza i magnezu, oraz w mniejszym stopniu – innych mikroelementów niezbędnych do życia człowieka.

Sprawdź, jaki probiotyk dla dorosłych wybrać.

Bakterie z rodziny Bifidobacterium zmniejszają również poziom cholesterolu w surowicy krwi i obniżają pH treści jelit, dzięki czemu przyczyniają się do redukcji poziomu szkodliwych, toksycznych substancji, na przykład amoniaku we krwi. Wszystkie te pozytywne właściwości bifidobakterii pozwalają im chronić ludzki organizm przed stanami zapalnymi i czynnikami chorobotwórczymi wywołującymi liczne infekcje.

Jak wybrać probiotyk bogaty w bifidobakterie?

Przy wyborze probiotyku lub synbiotyku warto zwrócić uwagę na to, czy w preparacie znajduje się jeden, czy większa liczba żywych szczepów bakterii. Im więcej prozdrowotnych mikroorganizmów zawiera środek, tym lepiej.

W przypadku bifidobakterii są to zwłaszcza szczepy bakterii probiotycznych:

  • Bifidobacterium longum
  • Bifidobacterium breve
  • Bifidobacterium bifidum

Najlepiej, gdy towarzyszy im uzupełnienie w postaci żywych kolonii z rodziny Lactobacillus.
Warto dodać, że według zaleceń Amerykańskiego Towarzystwa Pediatrycznego człowiek powinien uzupełnić dietę o co najmniej 1-2 miliardy bakterii probiotycznych dziennie; dobry probiotyk zawiera około 4 miliardów wspomnianych bakterii w jednej przyjmowanej porcji.