„Biegunka podróżnych” – jak sobie z nią poradzić?

Dowiedz się, jak poradzić sobie z biegunką podróżnych.

Wakacje w tropikach mogą wiązać się z dolegliwościami jelitowymi. Sprawdź, jak poradzić sobie z biegunką podróżnych.

Biegunka podróżnych pojawia się zazwyczaj po zjedzeniu pokarmu lub wypicia napoju zakażonego bakteriami. Zazwyczaj dotyka turystów w państwach, w których panują słabe warunki sanitarne. Za sporą część zakażeń układu pokarmowego na wakacjach odpowiada Escherichia coli. Czasem mogą powodować je groźniejsze bakterie, np. pałeczka Salmonelli albo wirusy bądź pasożyty.

Objawy biegunki podróżnych

Szacuje się, że pojawia się ona u nawet 50 procent osób podróżujących do krajów Azji Południowo – Wschodniej, Ameryki Środkowej, Południowej czy Afryki. Zazwyczaj jest niegroźna i mija po kilku dniach.

Jej objawy to zazwyczaj częste i wodniste wypróżnienia i ból brzucha. Czasem towarzyszą jej wymioty oraz gorączka.

Jak postępować w przypadku wystąpienia „nagłych zdarzeń”?

Najważniejsze jest właściwe nawadnianie, bo podczas biegunki łatwo dochodzi do odwodnienia i utraty ważnych dla organizmu minerałów. Dlatego pamiętaj o piciu dużych ilości wody, a także elektrolitów, aby wzmocnić ich poziom w organizmie.

Przy uciążliwej biegunce możesz wspomagać się lekami hamującymi perystaltykę jelit, a także łatwo dostępnymi w aptekach lekami przeciwbakteryjnymi na zatrucia pokarmowe.

W tym czasie ogranicz też w diecie produkty bogate w błonnik, czyli warzywa, owoce, razowe pieczywo i ryż, a także przyprawy. Unikaj też surowych czy smażonych posiłków i zastąp je gotowanymi.

Jeśli po kilku dniach objawy nie miną, warto skonsultować się z lekarzem. Być może doszło do zakażenia, które wymaga przyjęcia silniejszych leków, na przykład antybiotyku.

Nawet kilkudniowa, intensywna biegunka może mieć wpływ na równowagę mikroflory jelit. Dlatego po biegunce warto przyjmować probiotyki, które dostarczają do jelit szczepy dobrych bakterii. Po kilku tygodniach od ustąpienia objawów dobrze jest też włączyć do diety produkty zawierające bakterie probiotyczne, np. jogurty z żywymi kulturami bakterii, kefiry czy kiszonki.

Jak zapobiegać biegunce podróżnych?

Aby zminimalizować jej ryzyko do minimum, na wakacjach pamiętaj o kilku zasadach:

  • Zaszczep się – jeszcze przed urlopem warto zaszczepić się przeciwko żółtaczce pokarmowej typu A, a także durowi brzusznemu. W przypadku podróży do niektórych miejsc zalecana jest także szczepionka przeciwko cholerze.

  • Pij wodę z butelki – w trakcie podróży do krajów, gdzie panują słabe warunki higieniczne pij tylko wodę butelkowaną i myj nią zęby

  • Myj ręce – przed jedzeniem czy przygotowywaniem posiłków myj zawsze ręce. W trakcie zwiedzania miej zawsze przy sobie żel antybakteryjny do odkażania rąk.

  • Unikaj surowizny – w restauracjach staraj się nie zamawiać niczego, co nie zostało poddane obróbce termicznej, czyli surowych warzyw, owoców, ryb i owoców morza.


Suplement diety