Dieta na odporność

Dieta na odporność - co i jak jeść, aby wzmocnić odporność? Mama z dwiema córeczkami w kuchni przygotowuje zdrowy posiłek.

Co na odporność? To pytanie pojawia się najczęściej w sezonie jesienno-zimowym, kiedy zewsząd atakują drobnoustroje. Odporność staje się wtedy kluczową kwestią, a wraz z nią zdrowy tryb życia i właściwa dieta – to bowiem najprostsze sposoby na wsparcie odporności. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta na odporność.

Czym jest odporność?

Odporność to system ochrony naszego organizmu przed chorobotwórczymi czynnikami, takimi jak wirusy, bakterie i grzyby. Kiedy drobnoustroje wnikają do wnętrza organizmu, układ immunologiczny podejmuje z nimi natychmiastową walkę, by jak najszybciej je zneutralizować i usunąć z organizmu. Dobra odporność pozwala zatrzymać przeciwnika zanim zdąży on wyrządzić jakiekolwiek szkody.

Bardzo ważna jest wrodzona odporność organizmu – na tę jednak nie mamy wpływu. Na szczęście istnieje coś takiego, jak odporność nabyta, którą możemy wspierać za pomocą zdrowych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej, redukcji stresu, wysypiania się, hartowania organizmu i szczepień ochronnych.

Dieta na odporność – jak wzmocnić odporność za pomocą jadłospisu?

Dieta na odporność to taka, która jest dobra dla jelit, gdzie znajduje się ok. 70% komórek odpornościowych organizmu. Zamieszkujące florę jelitową dobroczynne bakterie probiotyczne wspomagają układ trawienny i układ immunologiczny.

Dieta na odporność powinna zawierać przede wszystkim produkty, zawierające naturalne probiotyki, czyli bakterie probiotyczne, powstające w wyniku fermentacji. Należą do nich m.in. fermentowane przetwory mleczne, takie jak kefiry, jogurty, maślanki, zsiadłe mleko. Bogate w probiotyki są również kiszonki np. ogórki kiszone, kapusta kiszona, buraki kiszone, a także zakwas chlebowy.

Bakterie probiotyczne żywią się prebiotykami. Bez nich nie mogą się namnażać. Dlatego warto uzupełnić dietę o naturalne prebiotyki, których źródłem są głównie warzywa (cykoria, cebula, czosnek, ziemniaki, topinambury, pomidory, szparagi), owoce np. banany, miód i produkty zbożowe (pszenica).

Warto też wzbogacić swoją dietę o zielone warzywa, bogate w żelazo i chlorofil. Zimą sprawdzą się np. koktajle owocowo-warzywne z jarmużem, brokułem, szpinakiem, z dodatkiem jabłka i gruszki. W diecie na odporność nie może zabraknąć surowych warzyw i owoców, ale także zup, rozgrzewających przypraw (kurkumy, papryki, curry) i zdrowych kwasów omega-3, które znajdują się m.in. w tłustych rybach morskich.

Domowe sposoby na rozgrzanie organizmu zimą

Suplementy diety wspierające odporność

Aby dodatkowo wzmocnić odporność nabytą, warto przyjmować suplementy diety. Uzupełnienie ważnych składników odżywczych – witamin i pierwiastków – jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważną witaminą, którą warto suplementować jest witamina D. Pozyskujemy ją z promieni słonecznych poprzez skórę. Podczas, gdy latem nie stanowi to żadnego problemu, jesienią i zimą wytwarzanie witaminy D stanowi niemałe wyzwanie.

Dobrym sposobem na wsparcie flory bakteryjnej jest też suplementacja synbiotyków. Synbiotyk to preparat łączący w sobie bakterie probiotyczne i prebiotyki, czyli substancję odżywczą dla probiotyków. Warto go stosować szczególnie wtedy, gdy mikrobiom uległ osłabieniu np. z powodu antybiotykoterapii.

Suplement diety