Jak dbać o mikroflorę bakteryjną jelit?

Gdy mikroflora bakteryjna jelit pozostaje w równowadze, nasz organizm funkcjonuje prawidłowo. Dowiedz się, jaką dietę stosować, aby zadbać o swoje dobre bakterie i o czym jeszcze pamiętać, aby utrzymać jelita w jak najlepszej formie.

jak dbać o mikroflorę bakteryjną jelit

Dieta dobra dla jelit

W jaki sposób możesz wesprzeć florę jelitową? Przede wszystkim dostarczając do kolonii bakteryjnej w jelitach, nową armię dobroczynnych bakterii, czyli probiotyków. Gdzie ich szukać? W fermentowanych produktach. Najwięcej dobrych bakterii zawierają kiszonki: ogórki kiszone, kapusta kiszona, fermentowana kapusta pekińska (kimchi), kiszone buraki i wiele innych warzyw poddanych procesowi fermentacji.

Dobrym źródłem dobrych bakterii są fermentowane produkty mleczne, takie jak kefir, jogurt, maślanka. Naturalne probiotyki warto ze sobą łączyć, aby dostarczyć do organizmu jak największą ilość szczepów bakteryjnych.

Pamiętaj, że dobre bakterie muszą być odżywione, dlatego włącz do diety naturalne prebiotyki, które pozwolą bateriom szybciej się namnażać. Znajdziesz je w cebuli, czosnku, topinamburze, cykorii, pomidorach, bananach, ryżu czy soi.

Mikroflorę bakteryjną jelit możesz też wspierać preparatami probiotycznymi, które zawierają zarówno probiotyki, jak i prebiotyki. Preparaty mające w składzie zarówno dobre bakterie, jak i pożywkę dla nich, to synbiotyki.

Nie zaniedbuj sportu

Według Światowej Organizacji Zdrowia i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia regularna aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na stan naszego organizmu. Umiarkowany wysiłek fizyczny leży u podstaw najnowszej piramidy zdrowia. Przekłada się to również na kondycję mikroflory bakteryjnej jelit.

Aktywność pobudza bowiem metabolizm i przyspiesza pasaż jelitowy, co pozwala zachować dobry stan jelit. Nie musisz od razu skakać na głęboką wodę i biegać w maratonach. Na początek dobre będą nawet spacery, joga czy relaksacyjna jazda na rowerze. Najważniejsze to ruszać się codziennie przez minimum 30 minut.

Leki a mikroflora jelit

Wiele leków może mieć wpływ na równowagę mikroflory jelit. Dzieje się tak na przykład w przypadku stosowania antybiotyków. Nawet kilkudniowa antybiotykoterapia może zmieniać mikroflorę bakteryjną jelit. Właśnie dlatego warto zadbać o odpowiednią ilość dobrych bakterii jelitowych i przyjmować probiotyki po antybiotyku.

Co jeść przy antybiotyku? Jak powinna wyglądać dieta przy antybiotykoterapii?

Probiotyk warto zacząć brać już pierwszego dnia antybiotykoterapii i przyjmować przez minimum trzy miesiące, a najlepiej do pół roku po jej zakończeniu.

Minimum stresu, maksimum snu

Stres negatywnie wpływa na kondycję całego organizmu, a także na stan mikroflory jelitowej. Jeśli żyjesz w ciągłym napięciu, ale nie masz możliwości wyeliminowania czynników stresogennych ze swojego życia, staraj się regularnie relaksować. Wypróbuj różne techniki relaksacyjne i wybierz najlepszą dla siebie. Zapisz się na jogę, zacznij medytować, praktykuj mindfulness, słuchaj kojącej muzyki, chodź na masaże, ale przede wszystkim regularnie się wysypiaj. Niedobór snu zwiększa wydzielanie hormonów stresu.


Redakcja Multilac

Może Cię zainteresować

Dieta dla seniora – co jeść w wieku 60, 70 i 80 lat? Jak powinno wyglądać żywienie osób starszych?
Regeneracja mikrobiomu

Dieta dla seniora – co jeść w wieku 60, 70 i 80 lat? Jak powinno wyglądać żywienie osób starszych?

Prawidłowa dieta ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie osób starszych. Wraz z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby – metabolizm zwalnia, zmniejsza się masa mięśniowa, a zdolność do przyswajania niektórych składników odżywczych ulega pogorszeniu. Żywienie osób starszych powinno być dostosowane do tych zmian. Przekonaj się, co warto jeść w danym przedziale wiekowym.

czytaj
Dieta na zdrowe jelita
Regeneracja mikrobiomu

Dieta na zdrowe jelita

W jelitach znajdują się miliardy pożytecznych bakterii, tak zwany mikrobiom jelitowy, którego równowaga jest niezbędna dla zdrowia jelit i całego organizmu. Odpowiednia dieta powinna wspierać prawidłową perystaltykę, odżywiać błonę śluzową jelit i dostarczać korzystnych składników odżywczych dla mikrobiomu.

czytaj