10 produktów wspierających mikrobiom

Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Przyczynia się do lepszej kondycji całego organizmu, a także wspiera mikrobiom, czyli pożyteczne bakterie zasiedlające przewód pokarmowy. To bardzo ważne, ponieważ mikrobiom o dobrym składzie i w dobrej kondycji przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym dobrej odporności. Podpowiadamy, jakie produkty wybierać, by wesprzeć pożyteczne bakterie […]

10 produktów wspierających mikrobiom

Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Przyczynia się do lepszej kondycji całego organizmu, a także wspiera mikrobiom, czyli pożyteczne bakterie zasiedlające przewód pokarmowy.

To bardzo ważne, ponieważ mikrobiom o dobrym składzie i w dobrej kondycji przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym dobrej odporności. Podpowiadamy, jakie produkty wybierać, by wesprzeć pożyteczne bakterie jelitowe.

Jaką funkcję pełni mikrobiom w ludzkim organizmie?

Mikrobiom, czyli bakterie jelitowe, to mikroorganizmy pełniące w naszym organizmie szereg ważnych funkcji. Wspierają pracę przewodu pokarmowego, oczyszczają jelita z resztek pokarmowych oraz mają korzystny wpływ na odporność i na pracę układu nerwowego.

Nie wszystkie drobnoustroje wchodzące w skład mikrobiomu człowieka są dla nas korzystne, dlatego warto zadbać o przewagę pożytecznych bakterii w mikroflorze jelitowej oraz o ich dobrą kondycję. Można to zrobić za sprawą diety, wybierając następujące produkty.

Jakie produkty żywnościowe wspierają mikrobiom?

1. Kiszone warzywa i owoce

W procesie kiszenia biorą udział bakterie fermentacji mlecznej, które należą do pożytecznych drobnoustrojów w mikroflorze naszych jelit. Jedząc kiszoną kapustę, buraki czy kiszone ogórki dostarczamy sobie porcję dobroczynnych bakterii, które zasilą nasz mikrobiom. Warto wiedzieć, że kiszonki można przyrządzać z praktycznie każdego rodzaju warzyw i owoców.

2. Świeże warzywa i owoce

Świeże warzywa i owoce to doskonałe źródło witamin, minerałów i fruktooligosacharydów, które w przewodzie pokarmowym stanowią źródło pożywienia dla pożytecznych mikroorganizmów. Codziennie powinniśmy jadać kilka porcji warzyw i owoców, najlepiej do każdego posiłku.

3. Produkty mleczne poddane fermentacji

Kefir, maślanka, zsiadłe mleko i jogurt zawierają żywe kultury bakterii fermentacji mlecznej. Produkty te, najlepiej naturalne, nie smakowe, powinny znaleźć się w codziennym menu.

4. Kasze

Kasze to doskonałe źródło węglowodanów złożonych, witamin i soli mineralnych. Węglowodany złożone w przewodzie pokarmowym są źródłem energii dla pożytecznych bakterii.

5. Makaron pełnoziarnisty

Pełnoziarniste makarony także dostarczają węglowodanów złożonych. Zapewniają uczucie sytości na długi czas i dostarczają energii dla pożytecznych bakterii jelitowych.

6. Brązowy ryż

Brązowy ryż to świetne źródło witamin z grupy B oraz węglowodanów złożonych. Gotuje się dłużej niż ryż biały, ale jest bardziej wartościowy.

7. Pieczywo razowe

Pieczywo z mąki z pełnego przemiału ma więcej witamin i soli mineralnych oraz błonnika i węglowodanów złożonych. Warto zastąpić nim białe bułeczki i chleb.

8. Oleje roślinne

Oleje roślinne to dobre źródło kwasów omega, które mają korzystny wpływ na układ nerwowy, a pośrednio także na mikrobiom.

9. Produkty bez dodatku cukru

Cukier prosty to doskonała pożywka dla szkodliwych bakterii znajdujących się w przewodzie pokarmowym. Jeśli nie chcemy, by miały one przewagę nad pożytecznymi mikroorganizmami, ograniczmy spożycie cukru do minimum.

10. Suplementy diety wspierające mikrobiom

Suplementy diety wspierające mikrobiom warto stosować w sytuacjach stresowych, przy zmianie diety, w sezonie jesienno-zimowym i po antybiotykoterapii. Dobrym wyborem jest Multilac, który zawiera 9 szczepów żywych bakterii i fruktooligosachary.  Dzieciom podawać można Multilac Baby w postaci łatwych do aplikacji kropli.

 

Bibliografia:

  1. K. Góralska, E Brezinska-Lasota, Wpływ diety na mikrobiom jelitowy i zdrowie człowieka, Postępy Mikrobiologii. Suplement, 2019(58) 1.
  2. Marian Binek, MIKROBIOM CZŁOWIEKA! ZDROWIE I CHOROBA, POST. MIKROBIOL., 2012, 51, 1, 27–36.
  3. Magdalena Malinowska, Beata Tokarz-Deptuła, Wiesław Deptuła, MIKROBIOM CZŁOWIEKA, POST. MIKROBIOL., 2017, 56, 1, 33–42.
Redakcja Multilac

Może Cię zainteresować

Kakao jako nośnik dobrych bakterii probiotycznych
Regeneracja mikrobiomu

Kakao jako nośnik dobrych bakterii probiotycznych

Czy wiesz, że kakao jest dobrym nośnikiem bakterii probiotycznych? Kakao znajduje się w probiotykach w formie czekoladek. Sprawdź, dlaczego warto podawać je swojemu dziecku.

czytaj
Jak wesprzeć brzuszek dziecka w pierwszych dniach przedszkola?
Regeneracja mikrobiomu

Jak wesprzeć brzuszek dziecka w pierwszych dniach przedszkola?

Co możesz zrobić, aby wzmocnić odporność dziecka w pierwszych dniach przedszkola? Dowiedz się, jak najlepiej zadbać o mikrobiom jelitowy swojego malucha.

czytaj