Czym jest maślan sodu?
Maślan sodu, będący pochodną kwasu masłowego, to substancja, która w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność jako wsparcie dla osób zmagających się z zaburzeniami czynnościowymi jelit.
Kwas masłowy to postbiotyk, czyli produkt metabolizmu bakterii jelitowych, który może być stosowany do postępowania dietetycznego w dolegliwościach, takich jak:
- zespół jelita drażliwego (IBS),
- zaparcia,
- biegunki,
- wzdęcia[1].
Dzięki szerokiemu spektrum działania, maślan sodu coraz częściej jest wykorzystywany w przypadku różnych zaburzeń pracy jelit.
Jak działa maślan sodu na jelita?
Maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego – jednego z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). W naturalnych warunkach kwas masłowy powstaje w jelitach dzięki fermentacji błonnika przez bakterie. To właśnie on dostarcza energii komórkom nabłonka jelitowego, wspierając ich regenerację i utrzymując barierę jelitową w dobrej kondycji[2].
Kiedy jednak nasza dieta jest uboga w błonnik lub dochodzi do zaburzeń równowagi mikrobiomu jelitowego, produkcja kwasu masłowego może być niewystarczająca. Spożywanie maślanu sodu może stać się wtedy sposobem na podwyższenie poziomu kwasu masłowego w jelitach.
Dlaczego maślan sodu jest ważny dla jelit?
Przyjmowanie maślanu sodu, jak zostało przed chwilą wspomniane, może podwyższać ilość kwasu masłowego w jelitach. Kwas masłowy jest bardzo ważny dla zdrowia jelit. Po pierwsze, jest głównym źródłem energii dla komórek nabłonka jelitowego[3], co sprawia, że jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania jelit. Dodatkowo wspiera integralność bariery jelitowej oraz prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego2.
Maślan sodu w zespole jelita drażliwego (IBS)
Maślan sodu jest stosowany u osób z zespołem jelita drażliwego. Osoby z IBS często skarżą się na bóle brzucha, naprzemienne biegunki i zaparcia oraz uporczywe wzdęcia. Maślan sodu jest głównym źródłem energii dla kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelitowego. Dzięki temu wspomaga regenerację i utrzymanie integralności bariery jelitowej2. Można go stosować zarówno w postaci zaparciowej, jak i biegunkowej IBS.
Maślan sodu stosuje się do postępowania dietetycznego w:
- biegunkach różnego pochodzenia,
- zaparciach,
- chorobach zapalnych jelit,
- dysbiozie,
- w sytuacji zbyt małej podaży błonnika.
Tym stanom może towarzyszyć zwiększone zapotrzebowanie na kwas masłowy oraz krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Maślan sodu może podwyższyć jego poziom w jelitach. Produkty z maślanem sodu należy stosować pod nadzorem lekarza.
Maślan sodu to forma postbiotyku, który wspiera zdrowie jelit2. Jego zastosowanie może przynieść korzyść u osób z zaburzeniami czynnościowymi jelit np. IBS.
Przypisy:
[1] Butyrate’s role in human health and the current progress towards its clinical application to treat gastrointestinal disease, Kendra Hodgkinson, Faiha El Abbar, Peter Dobranowski, Juliana Manoogian, James Butcher, Daniel Figeys, David Mack, Alain Stintzi, https://doi.org/10.1016/j.clnu.2022.10.024, ScienceDirect, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561422003843
[2] Załęski A., Banaszkiewicz A., Walkowiak J., Butyric acid in irritable bowel syndrome. Prz Gastroenterol 2013; 8 (6): 350–353.
[3] Prebiotics, Probiotics, Synbiotics, Paraprobiotics and Postbiotic Compounds in IBD, Adrian Martyniak, Aleksandra Medyńska-Przęczek, Andrzej Wędrychowicz, Szymon Skoczeń, Przemysław J. Tomasik, Biomolecules, https://www.mdpi.com/2218-273X/11/12/1903?type=check_update&version=2