Co jeść, a czego nie, gdy zmagasz się z IBS? Dieta przy zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego (IBS) to schorzenie przewodu pokarmowego, które objawia się bólami brzucha, wzdęciami, biegunkami lub zaparciami. Choć każda osoba z IBS może reagować inaczej na różne produkty spożywcze, odpowiednia dieta może pomóc łagodzić objawy i poprawić jakość życia. Jakie produkty warto włączyć do jadłospisu, a czego unikać? Jak komponować dietę w zależności od dominujących objawów, takich jak biegunki lub zaparcia?

Para młodych ludzi, zmagająca się z zespołem jelita drażliwego, przygotowuje w kuchni zdrowa zupę-krem warzywną zgodnie z zasadami diety przy IBS.

Spis treści:

Dieta przy zespole jelita drażliwego – podstawowe zasady

Przy zespole jelita drażliwego, inaczej IBS, kluczowe jest prowadzenie dziennika spożywanych posiłków i objawów. Pozwala to zidentyfikować produkty, które nasilają dolegliwości. Ważne jest też:

  • regularne spożywanie mniejszych posiłków,
  • unikanie długich przerw między jedzeniem,
  • picie odpowiedniej ilości wody.

Dieta low FODMAP, zalecana w IBS, polega na ograniczeniu fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli[1]. Chociaż skuteczność tej diety została potwierdzona naukowo, nie zawsze trzeba jej przestrzegać w całości. Można natomiast skupić się na produktach łatwiej przyswajalnych i wykluczyć te, które wyraźnie nam szkodzą.

Co jeść przy IBS, a czego unikać – zalecenia dietetyczne w zależności od dominujących objawów

Zespół jelita drażliwego może przebiegać bardzo różnie. U niektórych osób na zmianę występują biegunki i zaparcia, u innych dominuje jedna z tych dolegliwości. Sprawdź, co jeść przy zespole jelita drażliwego.

IBS z przewagą biegunek (IBS-D)

W twojej diecie najlepiej aby znalazły się:

Lekkie produkty zbożowe

Wybieraj:

  • biały ryż,
  • makarony pszenne,
  • drobne kasze, takie jak jaglana czy kukurydziana.

Jaki chleb jeść przy zespole jelita drażliwego? Zdecydowanie pieczywo pszenne. Unikaj za to pieczywa razowego.

Odstaw też otręby oraz gruboziarniste kasze ze względu na wysoką zawartość błonnika nierozpuszczalnego, który może nasilać objawy biegunki.

Warzywa i owoce

Spożywaj gotowane warzywa, takie jak:

  • marchew,
  • cukinia,
  • ziemniaki,.

Oraz dojrzałe owoce bez skórki i pestek, np. banany i pomarańcze.

Ogranicz spożycie surowych warzyw i owoców o wysokiej zawartości błonnika.

Nabiał

Jeśli tolerujesz laktozę, możesz spożywać fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt naturalny czy kefir.

W przeciwnym razie wybieraj produkty bez laktozy lub roślinne zamienniki, takie jak mleko migdałowe.

Tłuszcze

Używaj tłuszczów lekkostrawnych, takich jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Unikaj potraw smażonych i tłustych.

Napoje

Pij wodę, herbaty ziołowe, takie jak rumianek czy mięta.

Unikaj napojów gazowanych, alkoholu i kawy, które mogą podrażniać jelita.

IBS z przewagą zaparć (IBS-C)

W Twojej diecie powinny znaleźć się1:

Razowe produkty zbożowe

Włącz do diety:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • gruboziarniste kasze,
  • płatki zbożowe,
  • brązowy ryż.

Są one bogate w błonnik nierozpuszczalny, wspomagający perystaltykę jelit.

Warzywa i owoce

Spożywaj wybrane przez siebie owoce i warzywa, w zależności od indywidualnej tolerancji. Błonnik zawarty w tych produktach pomaga w regulacji wypróżnień.

Nabiał

Ogranicz spożycie tłustych i ciężkostrawnych produktów mlecznych. Wybieraj fermentowane produkty mleczne lub ich odpowiedniki bez laktozy.

Tłuszcze

Dodaj do diety tłuszcze roślinne, masło czy margaryny z dobrym składem, które mogą wspierać trawienie.

Napoje

Pij co najmniej 2 litry płynów dziennie, aby wspomóc pracę jelit. Woda, soki, napoje mleczne i roślinne będą dobrym wyborem.

Czego na pewno nie jeść przy zespole jelita drażliwego?

Przy zespole jelita drażliwego unikaj produktów wysokoprzetworzonych, takich jak:

  • chipsy,
  • fast foody,
  • gotowe słodycze,
  • mleka i produktów mlecznych z laktozą,
  • kawy,
  • alkoholu,
  • napojów gazowanych[2].

Unikaj też warzyw wzdymających do których należą:

  • kapusta,
  • czosnek,
  • cebula,
  • strączki.

Warto unikać też owoców o wysokiej zawartości cukrów fermentujących, jak śliwki czy czereśnie.

Dieta przy IBS – przykładowe przepisy

Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis dla osób z zespołem jelita drażliwego.

Owsianka na wodzie z owocami

Wykorzystaj do niej płatki owsiane błyskawiczne, wodę i dojrzałego banana. Dla osób z zaparciami warto dodać np. pokrojone w plasterki kiwi czy jagody i szczyptę cynamonu. W obu przypadkach płatki owsiane należy ugotować.

Zupa krem z warzyw

Idealne składniki do niej to:

  • marchew,
  • ziemniaki,
  • oliwa z oliwek,
  • odrobina soli.

Przy zaparciach dodaj jeszcze np. cukinię czy szpinak, które mają więcej błonnika.

Sałatka z kaszą

Jeśli masz problem z biegunkami, do sałatki użyj kaszy jaglanej, a jeśli z zaparciami – kaszy gryczanej niepalonej.

Dodaj jeszcze:

  • ugotowaną cukinię,
  • oliwę z oliwek,
  • natkę pietruszki.

Jeśli potrzebujesz więcej błonnika w diecie, do sałatki dołącz jeszcze więcej ugotowanych warzyw, na przykład dynię albo pomidory bez skórki, jeśli dobrze je tolerujesz. Źródłem białka może być gotowany na parze kurczak.

Sprawdź też: nasz e-book z jadłospisem dla osób z IBS na 4 dni od dietetyka Bartłomieja Pomorskiego.

Dieta przy zespole jelita drażliwego wymaga indywidualnego podejścia i obserwacji reakcji organizmu. W przypadku przewagi biegunek warto ograniczyć błonnik nierozpuszczalny i skupić się na lekkostrawnych produktach, natomiast przy przewadze zaparć należy zadbać o odpowiednią ilość błonnika i płynów. Kluczowe jest unikanie produktów, które nasilają objawy, oraz włączanie do jadłospisu łagodnych, łatwo przyswajalnych składników.

 

Przypisy:

[1] Żywienie w zespole jelita nadwrażliwego IBS, Wyjaśnienia, Porady, Przepisy, NFZ, https://diety.nfz.gov.pl/images/ebooki/ebook-terapeutyczny-zywienie-ibs-online.pdf

[2] Irritable bowel syndrome: Pathogenesis, diagnosis, treatment, and evidence-based medicine, Lekha Saha, World J Gastroenterol. 2014 Jun 14;20(22):6759–6773. doi: 10.3748/wjg.v20.i22.6759, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4051916/

Redakcja Multilac

Może Cię zainteresować

Maślan sodu przy IBS – kiedy i jak stosować?
Zespół jelita drażliwego / IBS

Maślan sodu przy IBS – kiedy i jak stosować?

Problemy dotyczące jelit, takie jak zespół jelita drażliwego (IBS), mogą znacząco obniżać komfort życia. Jednym z rozwiązań wspierających zdrowie jelit jest maślan sodu, pochodna postbiotyku: kwasu masłowego.

czytaj
W jaki sposób maślan sodu wspiera pracę jelit?
Zespół jelita drażliwego / IBS

W jaki sposób maślan sodu wspiera pracę jelit?

Maślan sodu to składnik, który warto stosować przy zespole jelita drażliwego lub innych zaburzeniach czynnościowych. Dowiedz się, jak działa maślan sodu i kiedy warto włączyć go do swojej diety.

czytaj