Jak rozszerzać dietę niemowlaka?

Zastanawiasz się, kiedy odstawić maluszka od piersi? Sprawdź, od którego momentu warto zacząć rozszerzać dietę niemowlaka i jakie produkty bezpiecznie wprowadzać na różnych etapach jego rozwoju.

Jak rozszerzać dietę niemowlaka

Spis treści:

Dlaczego na pewnym etapie należy rozszerzyć dietę niemowlaka?

Pytanie może się wydać banalne, jednak nie każdy zna na nie odpowiedź. Rozszerzanie diety niemowląt jest ważne z dwóch powodów:

  • W pewnym momencie, gdy dziecko intensywnie się rozwija, składniki odżywcze, które otrzymuje z mlekiem matki mogą okazać się niewystarczające. Warto wtedy stopniowo włączyć do jego diety nowe produkty żywieniowe.
  • Przez pierwsze dwa lata życia dziecka kształtują się jego preferencje smakowe, dlatego warto w tym okresie jak najbardziej wzbogacać jego dietę.

Od kiedy zacząć rozszerzać dietę niemowlaka?

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, gdy niemowlak skończy pół roku, warto zacząć urozmaicać jego dietę. Nie oznacza to jednak, że należy w tym samym momencie przestać karmić dziecko piersią. Wręcz przeciwnie, warto połączyć karmienie mlekiem matki z włączaniem do diety nowych produktów. Dowiedz się też, jak podawać probiotyki dla niemowląt.

Od czego zacząć? Najlepiej od warzyw. Dziecko najłatwiej akceptuje słodki smak, bo już go zna – słodkie jest przecież mleko matki. Właśnie dlatego należy podawać mu coś, z czym trudniej będzie mu się oswoić i zaakceptować w diecie. Dopiero po upływie kilku tygodni dobrze jest dołączyć owoce.

Na końcu zacznij wprowadzać mięso. To ważny składnik diety, który zadba o prawidłową podaż żelaza. Dla niemowlaków najlepsze jest mięso kurczaka, indyka, gęsi, kaczki oraz wołowina. Najlepiej dodawać je w ilości nie większej niż 10 g do przecieru. Ważne ze względu na zawartość kwasów omega-3 są też ryby. Nie powinny znajdować się w menu dziecka częściej niż raz w tygodniu. Polecane gatunki to śledź i łosoś.

Jak zacząć wprowadzać potrawy?

  • Wprowadzaj każdy nowy produkt do diety nie częściej niż raz dziennie i obserwuj jak maluszek reaguje na jedzenie. Ilości powinny być małe – nie więcej niż kilka łyżeczek.
  • Pamiętaj, że wszystko, co podajesz maluszkowi powinno być ugotowane i zmiksowane – warzywa, owoce, kasze. Przynajmniej na początku, potem możesz zacząć podawać jedzenie w kawałkach.
  • Jeśli dziecko nadal woli Twoje mleko, nie stresuj się. Na wszystko przyjdzie czas.

Gluten i potencjalne alergeny – czy unikać ich w diecie niemowlaka?

Odpowiedź brzmi nie. O ile maluszek nie wykazuje objawów celiakii czy nadwrażliwości po zjedzeniu produktów z glutenem, nie należy go ograniczać w diecie. Podobnie jest z innymi pokarmami, które są uznawane za alergizujące, takie jak jajka, orzechy czy mleko krowie. Są one ważnymi źródłami cennych witamin i minerałów, w tym wapnia.


Redakcja Multilac

Może Cię zainteresować

Dieta dla seniora – co jeść w wieku 60, 70 i 80 lat? Jak powinno wyglądać żywienie osób starszych?
Regeneracja mikrobiomu

Dieta dla seniora – co jeść w wieku 60, 70 i 80 lat? Jak powinno wyglądać żywienie osób starszych?

Prawidłowa dieta ma ogromny wpływ na zdrowie i samopoczucie osób starszych. Wraz z wiekiem organizm zmienia swoje potrzeby – metabolizm zwalnia, zmniejsza się masa mięśniowa, a zdolność do przyswajania niektórych składników odżywczych ulega pogorszeniu. Żywienie osób starszych powinno być dostosowane do tych zmian. Przekonaj się, co warto jeść w danym przedziale wiekowym.

czytaj
Dieta na zdrowe jelita
Regeneracja mikrobiomu

Dieta na zdrowe jelita

W jelitach znajdują się miliardy pożytecznych bakterii, tak zwany mikrobiom jelitowy, którego równowaga jest niezbędna dla zdrowia jelit i całego organizmu. Odpowiednia dieta powinna wspierać prawidłową perystaltykę, odżywiać błonę śluzową jelit i dostarczać korzystnych składników odżywczych dla mikrobiomu.

czytaj