Strona główna |

Bifidobakterie i ich ochronne działanie na florę jelitową

Probiotyki to preparaty, które zyskują coraz większą popularność w kontekście suplementacji diety. Coraz więcej wiadomo bowiem o ochronnej roli przewodu pokarmowego, który pełni ważne funkcje odpornościowe w naszym organizmie. Jak działają probiotyki i co się w nich znajduje?

Dobroczynna moc probiotyków

Preparaty probiotyczne wspomagają odbudowę i prawidłowe działanie mikroflory człowieka. Szczególnie istotna jest mikroflora bakteryjna obecna w jelitach – znajduje się tam aż 80 proc. całego układu odpornościowego w postaci limfocytów. Limfocyty służą do ochrony ludzkiego organizmu przed chorobami z zewnątrz. Probiotyki zawierają żywe szczepy „dobrych” bakterii żyjących w przewodzie pokarmowym człowieka, dzięki czemu regenerują nadwyrężoną florę jelitową np. po chorobie.

Warto zwrócić uwagę na różnicę między probiotykiem a prebiotykiem – prebiotyk to preparat, który nie zawiera żywych szczepów bakterii. Jest jedynie pożywką, czyli substancją stymulującą wzrost dobrych bakterii w jelitach. Z kolei synbiotyk to połączenie prebiotyku i probiotyku, czyli najbardziej efektywny preparat, zawierający i pożywkę, i żywe kolonie bakterii jelitowych.

Bifidobakterie – czym się charakteryzują?

Bakterie probiotyczne występują w wielu rodzajach. Najczęściej są to rodziny gatunków Lactobacillus i Bifidobacterium. Nie wszystkie podgatunki są jednak tak samo cenione; przy wyborze probiotyku warto zwrócić uwagę na fakt, czy znajdujące się wewnątrz żywe szczepy bakterii należą do tych, których efektywność została potwierdzona klinicznie. Dużym zainteresowaniem w środowisku farmaceutycznym cieszą się szczególnie bifidobakterie, które są jednymi z najważniejszych drobnoustrojów zasiedlających układ pokarmowy człowieka. Liczne ich szczepy wykazują aktywność probiotyczną, powodując rozrost mikroflory jelit. Bifidobakterie chronią zdrowie człowieka kompleksowo. Ważnym czynnikiem ich działania są wytwarzane metabolity, na przykład krótkołańcuchowe kwasy karboksylowe. Kwasy wytwarzane przez bifidobakterie stymulują absorpcję wody i sodu oraz chronią przed zaparciami, polepszając perystaltykę jelit. Poprawiają także wchłanialność wapnia, żelaza i magnezu, oraz w mniejszym stopniu – innych mikroelementów niezbędnych do życia człowieka. Bakterie z rodziny Bifidobacterium zmniejszają również poziom cholesterolu w surowicy krwi i obniżają pH treści jelit, dzięki czemu przyczyniają się do redukcji poziomu szkodliwych, toksycznych substancji, na przykład amoniaku we krwi. Wszystkie te pozytywne właściwości bifidobakterii pozwalają im chronić ludzki organizm przed stanami zapalnymi i czynnikami chorobotwórczymi wywołującymi liczne infekcje.

Jak wybrać probiotyk bogaty w bifidobakterie?

Przy wyborze probiotyku lub synbiotyku warto zwrócić uwagę na to, czy w preparacie znajduje się jeden, czy większa liczba żywych szczepów bakterii. Im więcej prozdrowotnych mikroorganizmów zawiera środek, tym lepiej. W przypadku bifidobakterii są to zwłaszcza szczepy Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve i Bifidobacterium bifidum. Najlepiej, gdy towarzyszy im uzupełnienie w postaci żywych kolonii z rodziny Lactobacillus. Warto dodać, że według zaleceń Amerykańskiego Towarzystwa Pediatrycznego człowiek powinien uzupełnić dietę o co najmniej 1-2 miliardy bakterii probiotycznych dziennie; dobry preparat zawiera około 4 miliardów wspomnianych bakterii w jednej przyjmowanej porcji.

Suplement diety